Прожекция на документалния филм „Командировка във вечността“ в СУ

Публикувано:
11:30ч / 21.01.2019г
Брой прочитания:
195
Брой коментари:
0

На 15 януари в Зала 2 на Софийския университет Центърът за азербайджански език и култура съвместно с Исторически факултет организираха прожекцията на документалния филм „Командировка във вечността“. В събитието участваха преподаватели от Историческия факултет, историци от БАН, както и студенти от Историческия факултет и Факултета по класически и нови филологии.

Събитието откри директорът на Центъра, София Шигаева-Митреска. Тя изрази своята благодарност към Бакинския медиа център – продуцент на този филм и Фондация „Гейдар Алиев“, с подкрепа на която филмът беше заснет, както и към декана на Историческия факултет, доц. Попнеделев, за подкрепата на идеята за събитието и на организирането му.

IMG_20190115_190655IMG_20190115_192324Директорът на Центъра припомни, че през 2018 г. Азербайджан отбеляза 100-годишнината от създаването на Азербайджанската демократична република (АДР), а тази година се отбелязват 100 години от създаването на дипломатическата служба в Азербайджан. София Шигаева-Митреска разказа за създаването на АДР, първата в целия тюркско-мюсюлманския свят, както и в целия Изток, държава с най-демократичната форма на управление – парламентарна република. Създадената на 28 май 1918 г. „АДР просъществува кратко време, само 23 месеца, но извърши дейност, като за век. Тя измина много труден път, бързо се разпадна, но положи основата на изконни ценности“. Тя изтъкна, че за кратко време АДР успява да създаде многопартиен парламент, правителство, 40-хилядна редовна армия, има своя държавна символика – химн и трицветно знаме с осмолъчка, пуска в обръщение национална валута и издава пощенски марки, предоставя на гражданите си всички политически права и е първата мюсюлманска държава, където на жените е предоставено всеобщото избирателно право.

София Шигаева-Митреска подчерта, че най-значимият успех на азербайджанската дипломация е признаването на независимостта на АДР от Върховния съвет на съюзните държави-победители в Първата световна война. Това става на 10 януари 1920 г. на Парижката мирна конференция. Филмът „Командировка във вечността“ разказва за тези събития въз основа на материали и снимки от архиви в Баку, Тбилиси, Москва, Санкт-Петербург и Париж, където творческият екип на филма работи в продължение на година и половина. Представени са трудностите на водената от председателя на парламента Алимардан бек Топчибашев делегация на АДР, която в продължение на няколко месеца води дипломатическа битка на Парижката мирна конференция за признаването на независимостта на младата азербайджанска република.

8Проф. д-р Искра Баева (на снимката вляво), преподавател в катедра „Нова и съвременна история“ на Историческия факултет, отбеляза, че „Азербайджанската държава се ражда във време, когато цялата карта на Източна Европа се променя под натиска на революционни събития. В края на Първата световна война се създава новият политически облик на Европейския изток. Държавността в Азербайджан се създава в резултат на разпадането на Руската империя, пораженията, които претърпява в Първата световна война и, най-вече, благодарение на двете революции в Русия през 1917 г. Големите исторически събития в Европа дават много силно отражение върху периферните държави, върху онези общности, които живеят на територията на големите континентални империи, претърпели крушение. Българската държава се създава по подобен начин, макар и след обляното в кръв Априлско въстание – допълни проф. Баева. Така се създават и новите държави след разпадането на Руската империя, между които е и Азербайджан. За контрола върху териториите, населени с азери, се борят няколко велики сили – болшевиките от Русия, но и новата Турска държава, както и старата империя Великобритания. Те всички имат интереси към този регион. Отговорът на въпроса какво ги привлича, е ясен, това са природните ресурси, които още тогава са били разработени и важни за всички, включително и за населението на Азербайджан. Така или иначе, днес виждаме колко много са стъпките, които е трябвало да минат азерите, преди да достигнат до днешен суверенен Азербайджан, който може да играе важна роля в региона. Ние знаем колко е труден този път и от българската история, знаем как сме търсили своите исторически корени и начини, за да постигнем своята свободна и независима държава. На първите стъпки, извървяни от дипломатите и националноосвободителните дейци, по пътя към независим Азербайджан е посветен и филмът, който ще видим сега.” – каза в заключение проф. д-р Искра Баева.

Последва прожекция на филма „Командировка във вечността“, кадри от който са включени в настоящата публикация.

Източник: Център за азербайджански език и култура