Sofia Game Jam Week 2019

Публикувано:
22:35ч / 20.01.2019г
Брой прочитания:
136
Брой коментари:
0

Форум на специализирани фирми, професионални лекции на теми, свързани с разработването на видеоигри и 48-часов хакатон са трите части на Sofia Game Jam Week , чийто официален домакин е Френският институт през 2019 г.

Френският институт в България ще бъде домакин на Sofia Game Jam Week 2019, който ще се проведе от 21 до 27 януари 2019 в партньорство с Гьоте-институт и Полския институт София. Форматът на събитието, изцяло посветено на културата на видеоигрите, е своеобразна премиера и част от проекта “Реалността в игрите, игрите в реалността“, реализиран с подкрепата на „Френско-германския културен фонд“.

Френският институт в България и Гьоте-институт се основават на констатацията, че в България видеоигрите са се превърнали в същинско масово явление и никой днес не може да се надява да общува с младата публика, пренебрегвайки ролята на този вектор, който променя из основи отношенията на хората към средата и обществото.

Видеоигрите привличат и допринасят по изключителен начин за националното богатство чрез иновации и креативност. За България тази културна ценност е от полза за европейското самоизграждане със средствата на културата, спомага за обмена на хора и идеи и благоприятства за безконфликтна приемственост между поколенията. Прониквайки дълбоко в обществените пластове, тя допринася за пренасочване към нови форми на гражданско съзнание.

Sofia Game Jam WEEK предлага три събития в едно: Gaming Job Fair – форум на фирми специализирани в разработване, продуциране и разпространение на видеоигри, четири лекции и уъркшопи на теми, свързани с разработването на видеоигри и Global Game Jam, организиран за шеста поредна година.

Gaming Job Fair ще се проведе от 21 до 23 януари в Полския институт в София с участието на основните български студиа за разработване на видеоигри. Публиката ще има възможност да се запознае с професионалисти от тази индустрия, да научи за свободни работни позиции и стажове, да се информира относно необходимите умения, за започване на работа в този сектор.

Лекциите и уъркшопите ще се проведат по време на четири последователни тематични вечери. Те ще са открити за публиката и са със свободен вход.

Първата вечер, 21 януари, ще бъде посветена на разработването на видеоигри в България, с лектори представляващи независими фирми от бранша и големи студиа (ААА) в България. Сред тях са легендарният Габриел Добрев от Haemimont, представители на Ubisoft, Incineration Productions и SnapshotGames.

Втората вечер, 22 януари, ще бъде с фокус върху изкуството, анимацията и специалните ефекти във видеоигрите и киното. Голямата звезда на вечерта ще бъде българинът Ран Манолов, работил за легендарното студио за специални ефекти Industrial Light и Magic. Ран е бил Lead Creature Modeler на култовия Jurassic World. Той е работил за филмите „Батман срещу супермен“, „Крал Артур“ на Гай Ричи и ‚Hellboy“. Сред останалите лектори са представители на ChaosGroup, Ubisoft и на полското студио 11 Bits.

Третата вечер, 23 януари, ще постави акцент върху програмирането и графичния дизайн на видеоигрите. Лектори ще бъдат Мат Филипс от Германия, представител от 11 Bits, Полша, и един български вундеркинд – Божидар Маринов, който още 15 годишен юноша става един от основните разработчици на енджина Godot.

Последната вечер, 24 януари, ще бъде изцяло посветена на музиката във видеоигрите. Ще присъстват трима легендарни български композитори, основоположници на саундтраците на Assassin’s Creed, Surviving Mars и Crysis. Ще вземат участие и гости от други европейски държави, включително от Чехия.

Трета част на събитието, в петък, събота и неделя, от 25 до 27 януари, ще се проведе 6-тото издание на хакатона Global Game Jam. Сто участници ще се съберат в историческата зала „Славейков“ на Френския институт, за са създадат видеоигра за 48 часа.

Вижте програмата на Sofia Game Jam Week 2019.

Текста на френски език може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Френски институт в България