Рали Будапеща-Константинопол, 1912 г., минава през България

Публикувано:
08:59ч / 07.12.2018г
Брой прочитания:
522
Брой коментари:
0

На едно забележително събитие от света на автомобилизма е посветена изложбата, открита на 4 декември т.г. в Унгарския културен институт в София – ралито Будапеща-Константинопол от 1912 г., което минава и през България. Изложбата се провежда с подкрепата на Унгарския музей на техниката и транспорта. При откриването й официални гости бяха Н. Пр. Текла Харангозо, посланик на Унгария у нас, Ангел Попов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, д-р Габор Жигмонд, заместник-генерален директор на Унгарския музей на техниката и транспорта, Пал Недеши, куратор на изложбата, Николай Корудерлиев, любител на ретроколи.

В качеството си на домакин на събитието, г-жа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт, се спря специално на българската отсечка от ралито. Към изложбата, която вече е гостувала в Истанбул и Букурещ, а сега и в София, са добавени материали, показващи как в тогавашната българска преса е отразено преминаването на автомобилистите през наша територия. Това е принос на Унгарския културен институт в София. Негов представител, г-жа Лиана Петрова, лично е проучила в Националната библиотека информациите за българската част от ралито, които се появяват в различни наши вестници през 1912 г. Публикуваме ги отделно.

В началото на ХХ век, в зората на автомобилизма, на мода са дългите ралита, по време на които могат да се демонстрират техническите способности на новото транспортно средство. Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж – Пекин от 1907 г. В Централна Европа автомобилният спорт се развива благодарение на състезанията за доказване на надеждността на автомобила; те обхващат няколко държави, въведени са от принц Хайнрих Пруски и носят неговото име. През 1909 г. ралито стига и до Унгария и подтиква представителите на Унгарския автомобилен клуб да организират подобни надпревари. Преди Първата световна война се правят множество мащабни обиколки: Обиколката Татра-Адрия, Обиколката из Карпатите и т.н. Първата от тях, която пресича целия Балкански регион и свършва в Константинопол, се провежда между 29 юни и 6 юли 1912 година. От 25 кандидати за включване в ралито тръгват 19. Сред тях има унгарци, австрийци, германци и дори един американец. Маршрутът на автомобилния клуб, приел междувременно названието „Кралски”, при тогавашните пътни обстоятелства е минавал по непроходими пътища, буквално през долини и чукари.

Най-популярната автомобилна марка сред участниците в ралито е френската DeDion. В зората на автомобилизма две тенденции мерят сили: французите залагат по-скоро на бързината, а англичаните – на надеждността на колите.

Любопитна подробност е, че навремето е имало специални костюми за автомобилистите, за да ги предпазват от променливите атмосферни условия. Да не забравяме, че първите автомобили са били открити и водачите им е трябвало да бъдат защитени от студ, дъжд или сняг.

Изложбата ще бъде интересна не само за любителите на автомобили, но и за всички, които се интересуват от историята на автомобилизма.

Още снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Унгарски културен институт и www.evropaworld.eu