Равносметка за 36-ата Министерска конференция за Франкофонията

Публикувано:
09:17ч / 11.11.2019г
Брой прочитания:
120
Брой коментари:
0

В края на октомври т.г. в Княжество Монако се проведе 36-ата сесия на Министерската конференция за Франкофонията с участието на 39 министри и петима държавни секретари на държавите членки на Международната организация на Франкофонията, в която България е пълноправен член от 1993 г.

Конференцията беше председателствана от Зохраб Мнацаканян, министър на външните работи на Армения, заедно с генералния секретар на Франкофонията, г-жа Луиз Мушикивабо.

Министрите обсъждаха темата, предложена от домакините: „Помирение между човечеството и планетата“, както и въпроси за бъдещето и насоките на Международната организация на Франкофонията в навечерието на 50-годишнината от създаването й.

На конференцията беше заявена силна подкрепа на предложенията за реформи на генералния секретар, беше приет преработеният проект на бюджета на МОФ за 2020 г., ревизираната програма за 2019-2022 г., както и решения относно:

  • океаните;
  • 30-годишнината от Конвенцията на ООН за правата на детето;
  • ролята на иновациите за насърчаване на науката, образованието и цифровата икономика;
  • 50-годишнината на Франкофонията;
    Министрите одобриха предложението за провеждането на деветите Игри на Франкофонията в Киншаса, Демократична република Конго (ДРК) от 23 юли до 1 август 2021 г.
    В края на конференцията, Армения, домакин на последната среща на върха за Франкофонията, предаде председателството на министерската конференция на Тунис, чиято столица, град Тунис, ще бъде домакин на 18-ата среща на върха за Франкофонията на 12 и 13 декември 2020 г. на тема: „Свързаност в многообразието: дигиталният вектор на развитието и солидарността във франкофонския свят“.

Може да прочетете информацията в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: МОФ