Ретро парти със „Сестри Палавееви 2“ и Алек Попов

Публикувано:
11:32ч / 18.01.2018г
Брой прочитания:
576
Брой коментари:
0

На 16 януари бяхме на парти със славните „Сестри Палавееви“ и техният литературен баща Алек Попов в софийския клуб „Terminal 1“. Втората книга от сагата за двете близначки, напуснали богаташкия си дом, за да станат партизанки, вече се радва на огромен интерес, но ние имахме късмета да ги видим и на живо (поне две техни точни копия от плът и кръв) и заедно с тях и с многобройните читатели да отпразнуваме рождения ден на един от най-талантливите съвременни български писатели.

Партито започна с откъс от романа „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“. В представянето му освен актьорите Стоян Дойчев и Симеон Лютаков участва и самият автор. После на сцената остана само той, а в ролята на водещ се включи Любен Дилов-син. От диалога между двамата и от отговорите на последвалите въпроси от гостите, станаха ясни някои моменти около създаването на втората книга от сагата за близначките. Написването й е отнело на Алек Попов 4 години. Проучвал е много документи от времето на Втората световна война и първите години след нея, за да е достоверен разказът му. Имал е моменти на колебания, както за самото заглавие, така и за някои от персонажите. Поради любовта си към литература, в която има елементи на приказка, много е искал в книгата да има джуджета. Мислил е дълго по какъв начин те да ги вмъкне в повествованието, после е решил да съкрати епизодите с тях, но в крайна сметка те са останали и стоят добре в романа.

Любен Дилов-син даде много висока оценка на втората част от сагата за сестрите. Покрай останалите достойнства на книгата той изтъкна и умелото описание на еротичните сцени – и в онези жестоки времена човешката природа си е казвала думата. Хората, на каквато и идея да служат, са човешки същества със своите желания и страсти.

И Алек Попов, и Любен Дилов-Син бяха категорични, че нито една истина за описания исторически период не е спестена в романа, колкото и отблъскваща да е. Намерението на автора не е било точно такова, но нерядко резултатът е различен от първоначалния замисъл. По този повод Алек Попов цитира една песен на група „Хиподил“: „Винаги се целя ниско…, но се получава гадно.“

Писателят сподели и един малко известен факт: че има и друг ръкопис за сестри Палавееви, в който се разказва тяхната предистория, още от най-ранното им детство. Може би след време ще реши да го публикува. Засега обаче не мисли скоро да се връща към темата за близначките.

На партито, което беше и по повод рождения ден на Алек Попов, екипът на издателство „Сиела“, където излизат книгите от сагата за двете сестри, поднесе специален подарък на писателя. Отдалече кутията приличаше на калъф за автомат. По-късно научихме от отговорния редактор в издателството Христо Блажев, който връчи подаръка, че това е било водка в бутилка с формата на „Калашников“ в реален размер!

Имаше торта и то не една. Глазурата беше тематично оформена като картата на Европа след Втората световна война, разделена от Желязната завеса. Звучеше популярна музика от времето на войната и от годините след нея, тоест изцяло се потопихме в атмосферата на „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“. Сестри Палавееви пък си бяха в типичните за тях военни униформи и любезно се снимаха с гостите, докато Алек Попов раздаваше автографи.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

„Сестри Палавееви“ – чаровните супергероини в комиксите на историята

Източник: www.evropaworld.eu