Румънската гимназия – усещане за общност

Публикувано:
13:25ч / 14.05.2015г
Брой прочитания:
2 582
Брой коментари:
0

Профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език ,,Михай Еминеску“ е едно от елитните училища в София. Открита е през 1999 г. въз основа на Спогодба между България и Румъния в областта на културата и образованието и е наследник на закрития през 1945 г. Румънски лицей.

На 12 май в Съюза на българските журналисти се състоя пресконференция на тема ,,Ролята на румънския език и Румънската гимназия в развитието на съвременните българо-румънски отношения“. В събитието участваше Н. Пр. Антон Пъкурецу, извънреден и пълномощен посланик на Република Румъния в България.

Той започна с хубавата новина, че от есента Румънската гимназия ще бъде вече в нова сграда, в централната част на София, на ул. „Георги С. Раковски” 20.

Н. Пр. Антон Пъкурецу благодари на Софийската община и на Министерството на образованието, с които посолството поддържа чудесни отношения. „Това е показател за същността на румъно-българските отношения” – каза посланикът и припомни, че миналия месец в Крайова за пореден път се състоя съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, на което бяха разгледани различни теми за двустранното сътрудничество, включително и въпросите на образованието и изучаването на езика на съседа. В това отношение важна роля играят и българският лицей в Букурещ „Христо Ботев”, и Румънският – „Михай Еминеску” в София, където желаят да учат все повече ученици.

Според посланика нарастващият интерес към румънския език се дължи и на факта, че икономиките на двете страни все повече се сплотяват – има над 2000 български фирми в Румъния и 1000 румънски фирми, които са на българския пазар. Там владеещите румънски език могат да намерят работа.

Чуйте част от изказването на Н.Пр.Антон Пъкурецу:

Освен това от 6 г. насам румънците са най-многобройните туристи в България – повече от милион. Те вече не ходят само по Черноморието, а откриха и българските планински курорти, така че и в сферата на туризма ще се търсят повече хора, владеещи румънски език.

Румънската гимназия винаги е разчитала и на преподавателите от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, между двете учебни заведения е подписан протокол.

„Румънският лицей е базово училище на Софийския университет. Преподаватели от лицея са хонорувани асистенти в различни факултети на СУ – уточни проф. Димитър Веселинов, зам.-деканът на Факултета по класически и нови филологии на СУ, и добави – Това е едно бутиково училище. В него класовете са малобройни, което е добре за обучението, позволява индивидуална работа с всеки ученик.”

За връзките между румънската гимназия и Софийския университет говори и доц. Иван Първев от Историческия факултет на СУ и сподели идеята да се създадат съвместни българо-румънски магистратури, от които, като бъдещи студенти, могат да се възползват възпитаниците на гимназията.

Към предимствата на Румънската гимназия можем да добавим и контактите с училище „Христо Ботев” в Букурещ, където се изучава български език – организират се взаимни гостувания на българските и румънските ученици с цел практикуване на езика. Такива контакти има и с училището в румънския град Търговище.

Гимназията работи с уважавани партньори, на които Незабравка Тасева, директор на гимназията, благодари:

„Поне аз не зная друго софийско училище, на което празниците да се организират в аулата и залите на Софийския университет, в посолството, в залите на СБЖ.”

Към тези думи на г-жа Тасева бих добавила, че лично аз, като журналист, съм имала възможност да присъствам на ученическите тържества, които Н. Пр. Антон Пъкурецу, посланик на Румъния у нас, организира в посолството си около Коледа. Тогава ученици от гимназията показват какво са научили в часовете по румънски език, представят програма със стихове и песни на румънски и български. Същевременно имат възможност да се повеселят и да се почерпят за празника. Н. Пр. Антон Пъкурецу се чувства изключително щастлив от такива срещи, защото обича да бъде сред ученици и преподаватели. Самият той има 5-годишен стаж като учител и по време на пресконференцията сподели, че знае колко е отговорна и колко усилия и нерви изисква тази професия.

Профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език ,,Михай Еминеску“ постига нещо много важно: създава у учениците усещането за екипност. Неслучайно те с ентусиазъм обмислят възможността да имат своя униформа – вече са изработени отделни детайли от нея. Това младежите възприемат не като унификация, а като белег за съпричастност и принадлежност към една общност.

Добре би било всички училища да стигнат до момента, в който учениците им да се гордеят, че учат в тях!

Автор: Гергина Дворецка

Още по темата в сайта ни:

Урок по родолюбие в Румънската гимназия

Източник: www.evropaworld.eu