Румен Леонидов – поет на април в Столична библиотека

Публикувано:
08:12ч / 24.04.2019г
Брой прочитания:
209
Брой коментари:
0

Поет на месеца за април в Столична библиотека ще бъде Румен Леонидов. На 24. 04. 2019 г. (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката той ще представи новата си книга с поезия „Покаяние Господне“  заедно с нейния редактор Людмила Ламбовска и Асен Валентинов. Стиховете ще чете актьорът Досьо Досев, ще чуем и акапелни православни песнопения в изпълнение на певци от ангелския хор „Спасение“ под диригентството на Нели Трошева. Заповядайте!

Румен Леонидов е роден на 17 май 1953 г. Автор е на стихосбирките „Предупреждение“ (1977), „И огънят си спомни за искрата“ (1982), „Голям и малък“ (1990), „Неточните размери на живота“ (1995), „Сънят на продавача“ (1997), „Край на митологията“ (1997, 2009), „Класически парчета“ (2000), „Сляпата неделя“ (2011), „Румботавър“ (2013) и „Покаяние Господне“ (2019).

В чужбина има издадени три сборника – „Камък в блатото“ (1998, Скопие) и „Край на митологията“ (2007, Варшава) и „С върха на езика“ (2009, Любляна).
Негови стихове са преведени в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Република Македония, Полша и Словения.

За книгата „Голям и малък“ е отличен със „Сребърен плакет“ (1995), РимИталия. През 2012 г. става носител на „Кристалът на Виленица“, най-голямата литературна награда на Словения.

Сайтът му Fakel.bg става носител на Националната награда „Христо Г. Данов“ (2013), а  през 2014 г. Асоциация „Българска книга“ го обявява за „Рицар на книгата“.

За Сънописите на Румен Леонидов

Неда Антонова

„Покаяние Господне“ е изумяваща книга поради смелостта си – тя е опит да се разгадае природата на Бога, да се проникне до тайната на Творец, като се тръгне по обратния път – чрез Неговото творение към Неговата същност.

Николай Милчев

Усещам я като чернова на  лично евангелие – евангелие на автобиографията на търсещия човек. Тази книга е кацане от другата страна на Луната на литературата, където би трябвало да е Бог.

Рада Москова

Мощна творба, печатлена съм от цялостта ѝ. Барокова катедрала с витражи от Пикасо. Написани от поет –  владетел на думите.

Васил Славов

Молитвена Книга, молитвени стихове. Постигнато e превръщането на поезията в Дух.

Eли Видева

Три дни я препрочитах. Понякога не ми стигаше въздух. Видях думите, върнати в собствения им смисъл, които проникват дълбоко – не до нерв, до кост.

Людмила Ламбовска

„Покаяние Господне“ на Румен Леонидов е сън, в който българската душа лети в Междувремието, сън, положен в пространството между мрака и светлината, сън, в който достига до духовния Йерусалим, където будна, жизнена, зряща кълни в полето на световната душа.

Недялко Славов

Монументална книга. Такива книги не ходят при хората, хората ходят при тях.

Бисер Тошев

На Ти си с Него. Говориш с Него и чрез Него. Това слово ме вкарва в състояние на носталгия за човечеството. Обожествява и очовечава.

Теодора Сърбинска

Усещам се на гърба на белия овен. Руното му свети от чистота. Изнася ме леко на горната земя. Светлоокият е платил цената.

Емил Андреев

„Христос сънува Буда“, а теб те сънува светлината. Златолистна поезия! Велик Сънувач си ти!

Асен Валентинов

„Покаяние Господне“ – това е нов вид писане.

Иван Николов

Тази книга е талантлива заупокойна на досега съществуващите илюзорни представи.

Цанко Серафимов

Такова поетическо превъплъщение, докосващо се до божественото, е голяма дързост, която е по силите само на избраници.

Нели Трошева

Причини ми безсънна нощ, колкото и да се опитвах да се дистанцирам от емоциите… Радвам се, че докосваш Божественото. И Христос сънува Буда… Омммм…

Георги Цанков

„Покаяние Господне“ не е стихосбирка, а чудо – според мене, най-сериозното явление в литературата ни през последните трийсет години.

 

 

Източник: Столична библиотека