Чехословашкият дизайн от EXPO 1958 до Окупацията 1968

Публикувано:
16:35ч / 23.04.2019г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0

Какво означава и как изглежда стил „Брюксел“ ще разберат посетителите на Чешкия център на 24 април в 18 часа на откриването на изложбата „Един ден в Чехословакия. Чехословашкият дизайн от EXPO 1958 до Окупацията 1968“. Бестселъри на чехословашкия продуктов дизайн – мебели за сядане, осветителни тела, домакински уреди, продукти от стъкло и др., ще могат да бъдат разгледани до 23 май 2019 година. Не са за подминаване и предметите, вдъхновени от превземането на Космоса, като емблематичните прахосмукачки „Плуто“ и „Юпитер“, металните играчки под формата на луноходи, ракети и космически кораби.

Изложбата „Един ден в Чехословакия“ представя идеите на най-добрите чехословашки творци, въпреки че става въпрос за предмети серийно производство, добре познати и достъпни по това време. Всичките са част от личната колекция на Ян Йенища.

Изложбата се реализира от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София.

60-те години в Чехословакия. Десетилетието на голямата модернизация, на постепенната либерализация на режима, на оптимистичните очаквания за бъдещето. Времето на феноменалния разцвет на културата, литературата, филма. Но също периодът на разпадащата се икономика, присъстващата навсякъде цензура и пропаганда.

Всичко започва с големия успех на световното изложение EXPO 1958 в Брюксел. Чехословакия се представя като модерна и хармонична държава, която се грижи за благото на гражданите си. Печели възможно най-големия брой награди и дипломи и така става абсолютният победител на EXPO 58. Изложбата „Един ден в Чехословакия“ показва идеализирания образ на щастливия живот в социалистическата държава, модерната страна с много технически възможности, високия стандарт на услугите, качественото съвременно изкуство и дизайн, неотстъпващ по нищо на западния.

Реалността обаче е друга. Наградените в Брюксел изделия, представени като обичайна част от всяко домакинство, в действителност са прототипи или продукти от малки серии, с които обикновеният чехословашки гражданин не е имал възможност да се срещне. Именно 1958 г. поставя началото на триумфа на модерния стил в чехословашкия промишлен дизайн, който скоро започва да бъде наричан стил „Брюксел“. Носещи се на вълната на успеха от EXPO 58, държавните предприятия изоставят остарелите модели и започват да произвеждат модерни мебели, керамика и стъкло. Въпреки че промените в масовото производство траят много години, промишлените дизайнери продължават по набелязания път; появява се и силно младо поколение, което се отличава не само с необичайно въображение и оригинален поглед към света, но и със способност да импровизира и да се приспособява към условията на тромавата централно регулирана икономика.

За кратко време чехословашкият дизайн се връща на световния връх и отново получава репутацията, която е имал в междувоенния период. Политическата либерализация и културният разцвет през 60-те години приключват през август 1968, когато и сферата на дизайна е пометена от емиграцията и политическите чистки. Творците, които емигрират или са политически преследвани, в изложбата са отбелязани със синя точка.

Крехката и наивна мечта за възможното прераждане на васалния спътник на съветския Голям брат в примерна страна на „социализма с човешко лице“ приключва през 1968 г. с повече от двайсетгодишен период на окупация и репресии. Остава обаче етосът „златен век“, от който и до днес черпим информация.

Източник: Чешкия център