„Салон на галериите“ бе открит в НДК

Публикувано:
16:01ч / 23.04.2015г
Брой прочитания:
281
Брой коментари:
0

Днес в НДК отвори врати първият „Салон на галериите“, в който са представени част от богатствата на общински и частни галерии от цялата страна. В продължение на 4 дни в зала 6 и прилежащите фойета на Двореца посетителите ще имат възможност не само да видят, но и да закупят показаните произведения.
Салонът бе открит от директора на НДК Мирослав Боршош. Сред официалните гости имаше представители на президенството, правителството, Столична община, присъстваха дейци на културата и творци, сред които беше акад. Светлин Русев. При официалното откриване с кратки приветствия към присъстващите се обърнаха и зам.-кметът на Столичната община по въпросите на културата, д-р Тодор Чобанов, зам.-министърът на културата Боил Банов, изкуствоведът Людмил Веселинов, член на Борда на директорите на НДК.

Днешният Международен ден на книгата и авторското право даде повод в някои от приветствените слова събитието да бъде сравнено с „бяла страница, която организаторите и творците предстои да пишат заедно“, и с „книга, която е богато илюстрирана.“

Събитието се организира с подкрепата на Министерство на културата, Столична община, Нов български университет и Съюза на българските художници. Идеята е то да се провежда всяка година и да дава възможност за срещи на ценителите на визуалните изкуства.

Акцент в първия „Салон на галериите“ е изложбата „Георги Божилов-Слона (1935-2001): Ретроспективно“ с куратор Ангела Данева в партньорство с Нов български университет, която се открива утре, 24 април.