Чарът на стара София завладява книжния пазар

Публикувано:
18:25ч / 17.09.2020г
Брой прочитания:
163
Брой коментари:
0

Малко са книгите за историята на българската столица, които могат да се мерят по увлекателност с „Тристахилядна София и аз между двете войни“ от Драган Тенев. Така поне казват от сдружение „Българска история“, които издават заглавието по случай 17 септември  – празника на града.

Роден в семейство на интелектуалци, Тенев е една от интересните фигури в българския културен живот през втората половина на XX в. Макар по професия да е юрист, задълбочените му познания в изобразителното изкуство, киното, операта и театъра правят творчеството му вълнуващо за широкия читателски кръг.

В своята книга, която излиза за последен път през 1997 г., авторът ни кани на разходка из емблематични места в стара София – от прочутите кафе-сладкарници „Сан Суси“ и „Роял“, през оживената ул. „Търговска“ с красивите ѝ фасади, бирарията на братя Прошек и ресторант „Батенберг“, до кино „Модерен театър“. Срещите му с изявени за епохата личности като кечиста Дан Колов, автора на химна „Върви, народе възродени“ Стоян Михайловски и писателката Евгения Марс, която го кани в дома си и лично му прочита писмата си от Иван Вазов, придават допълнителен колорит на повествованието, уточняват още издателите.

Те допълват, че бохемският дух на книгата в комбинация с неоспоримата ерудиция на автора превръщат „Тристахилядна София и аз между двете войни“ в интригуващо четиво за всекиго.

Заглавието ще бъде налично в книжарниците след 20 септември, а вече може да бъде открито и онлайн.

 

Първите 30 страници може да разлистите тук.
Откъс от книгата, в който авторът разказва за една от срещите си с Евгения Марс, може да прочетете тук.
Визия на корицата ще намерите в прикачения файл и тук.

Източник: Сдружение „Българска история“