„Съвременни румънски художници франкофони в София“

Публикувано:
12:02ч / 06.12.2017г
Брой прочитания:
447
Брой коментари:
0

В галерия „Алма Матер“, Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“, (бул. „Цар Освободител“ № 15), на 4 декември се състоя вернисажът на изложбата „Съвременни румънски художници франкофони в София“. Тя се осъществява с подкрепата на Международната организация на франкофонията, посолството на Румъния в София и асоциацията „Солей дьо л’Ест“ (Източно слънце). В нея са включени произведения на 20 румънски творци, пребивавали във Франция и пресътворили в картини впечатленията от своя престой там.

При откриването на изложбата встъпителни думи произнесе директорът на Културния център на СУ, проф. д-р Александър Кьосев. Приветствия към присъстващите отправиха г-жа Сесил Леке, заместник-директор на Регионалния център за Централна и Източна Европа на Международната организация на франкофонията, Н.Пр. г-н Йон Гъля, посланик на Румъния у нас, и г-н Мишел Гаваза, председател на асоциацията „Солей дьо л’Eст“(Източно слънце).

Организацията има за цел да популяризира във Франция художници от Румъния и други страни на Централна и Източна Европа. Г-н и г-жа Гаваза са родени в Румъния, но са френски граждани. Развиват своята дейност от 1994 г. – организират изложби, канят художници от източноевропейските страни на творчески стажове в Париж и други градове на страната. Важен елемент в програмата на тези стажове са срещите с представители на френската култура, защото една от задачите, които си е поставила асоциацията, е популяризирането на френския език и култура. От 2010 г. много от картините, които художниците са рисували по време на пребиваването си във Франция, се представят по повод Международния ден на Франкофонията 20 март. 

Настоящата изложба в София е високо оценена в предговора на брошурата за нея от доц. д-р Рени Йотова, директор на Регионалното бюро на Международната организация на франкофонията със седалище в Букурещ. Това събитие онагледява стремежа на страните, членуващи в МОФ, каквито са България и Румъния, да се опознават и чрез споделените франкофонски ценности, сред които е културното многообразие.

Асоциация „Солей дьо л’Ест“ досега е осигурила пребиваване във Франция на 106 източноевропейски творци в областта на изобразителното изуство. Сред тях досега не е имало българи, но е напълно възможно и това да стане. Г-н Гаваза ми каза, че всеки наш художник, който проявява интерес към възможността да живее и твори за известен период от време във Франция, може да се свърже с него, за да научи повече подробности: contact@soleidelest.org или michel@gavaza.org. Необходимо е кандидатът да изпрати кратка биографична справка и снимки на свои картини. Подборът се прави от художествен съвет към асоциация „Солей дьо л’Ест“. Г-н Гаваза уточни, че канят на творчески стажове само утвърдени, а не начинаещи художници. Разбира се, важно условие е владеенето на френски език.

Изложбата „Съвременни румънски художници франкофони в София“ в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“ ще продължи две седмици.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.