Коледен благотворителен базар 2017

Публикувано:
14:57ч / 05.12.2017г
Брой прочитания:
483
Брой коментари:
0

През тази година за пореден път едно от най-приятните декемврийски събития в столицата беше Коледният благотворителен базар, организиран от Международния женски клуб – София в Интер Експо Център. Опитахме вкусни специалитети, сготвени от представителки на дипломатическия корпус у нас, както и от съпруги на чуждестранни дипломати и доброволки. Слушахме музика и гледахме танци от цял свят. Срещнахме много приятели. Някои от тях бяха дошли от чужбина специално за базара като Надя и Кърт, собственици на GreenCat Gallery, които през по-голямата част от времето живеят и работят извън България. Открихме ги отново на белгийския щанд!

Доста обикаляхме из залите, но със сигурност нещо да сме пропуснали. За сметка на това, пред някои щандове се застоявахме по-дълго или се връщахме към тях многократно.

DSC06513DSC06528Когато преглеждам снимките ни от събитието, откривам, че доста са направени край щанда на Судан – заинтригуваха ни ярките цветове на плакатите и на изложените предмети, но най-силно впечатление правеха огромните змийски кожи, окачени като гирлянди! Чухме и други посетители да ги коментират.

Значителен брой фотографии сме направили и на големия щанд на Българо-мароканското дружество за приятелство, чиито доброволци неизменно присъстват на това голямо софийско събитие. Предметите, които всяка година предлагат за продажба, са най-различни: печатни издания, ръчно изработени сувенири и, разбира се, марокански вкусотии. Членовете на дружеството винаги са облечени в сини кафтани – това се е превърнало в тяхна запазена марка и се разпознават отдалече.

Веднага ни привлече щандът на Кралство Мароко, където миналата година за първи път се срещнахме с новоназначената тогава посланичка на страната у нас, Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи. Тя отново беше тук заедно с целия екип от посолството и гостоприемно предлагаше на гостите да опитат ароматен ментов чай „добре дошли“. Този път вниманието ни привлякоха не само мароканските специалитети, но и стилно изработените чанти от истинска кожа, на които занаятчиите в Мароко са големи майстори.

Уникални с красотата си предмети имаше и на щанда на Азербайджан, като издължените стъклени чашки за чай, обковани с филигранна метална украса. Разнообразието от азебрайджански ястия също привличаше много хора. Посланичката на Азербайджан, Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, също винаги участва на такива прояви. Самата тя неведнаж е споделяла, че лично приготвя някои от гозбите.

DSC06477DSC06531Разбира се, потърсихме и други участници в базара, от които сме останали с отлични впечатления през предишните години. Неведнъж минахме покрай щандовете на северните страни – Финландия, Швеция, Дания, които, както винаги, се намираха на едно място. На финландския щанд и през тази година доброволка беше талантливата преводачка от различни скандинавски езици Росица Цветанова (в центъра на снимката вляво). От нея си купихме коледна сладка с форма, изобразяваща географските очертания на Финландия, и с изписана цифрата 100 на нея в чест на 100-годишнината от независимостта на страната, годишнина, която се чества през 2017 г. с много прояви и у нас. Може да видите юбилейната сладка сред други наши придобивки от благотворителния базар: хумус и фалафел от израелския щанд, месо с ориз – от азербайджанския, лозови сармички – от египетския, а горе вдясно са сандвичите, които получихме лично от ръцете на кипърския посланик, Н.Пр. Ставрос Августидис. Както много други посланици, той не само лично присъстваше на щанда на своята страна, но вземаше активно участие в общуването с посетителите.

DSC06484DSC06455Н.Пр. Кшищоф Краевски, посланик на Полша (вдясно), заедно със съпругата си, продаваха на полския щанд билети за томбола. Хубавото при нея беше, че всички билети са печеливши, така че никой не оставаше разочарован и си тръгваше със сувенир.

И през тази година хубава домакинска престилка беше сложил Н.Пр. Душан Щраух, посланик на Чешката република у нас (снимката вдясно). Заедно със своя екип той беше неизменно на щанда на страната си, внимателно подреждаше изложените стоки на него и посрещаше сърдечно гостите. За съжаление, този път в събитието не се включи Словакия – обикновено щандовете на двете страни са един до друг на базара. Румъния и Молдова обаче отново се представяха в екип, както е било и на предишни издания на тази проява.

Още с преглеждането на програмата установихме отсъствието на някои държави. Това се е случвало и при други издания на базара по различни причини, най-вече поради други актуални ангажименти на някои от посолствата.

DSC06439DSC06451Аржентинското присъствие ни липсваше осезаемо, но явно този път то е компенсирано от по-активното участие на Аржентина в тазгодишната Киномания. През 2017 г. аржентинското кино беше представено с филма „Среща на върха“ на режисьора Сантиаго Митре. В рамките на фестивала той имаше четири прожекции в няколко софийски кина. От латиноамериканските страни в базара участваха Мексико, Куба, Венецуела, Доминиканската република. С радост открихме, че посолството на Бразилия и този път се представя с голям щанд. Веднага си купихме оттам две чаши от прочутата кайпириня – напитка с малко алкохол (кашаса), няколко парченца лайм и много лед – и веднага се пренесохме в Рио де Жанейро, където имахме щастието да бъдем само преди месец.

За първи път на базара имаше щанд на Антигуа и Барбуда (снимката вдясно). Освен предлаганите за покупка продукти, там имаше и малка информационна брошура, написана толкова интересно, че би събудило желанието за пътуване към тази дестинация у много наши пътешественици. А ако финансово това не им е възможно, поне да помечтаят за местата, посетени от Колумб при откриването на Америка.

DSC06375DSC06522Коледният благотворителен базар е мястото, където се срещат и успешно се преплитат културни и кулинарни традиции. Там открихме колко „неподозирано добра комбинация“ е унгарски гулаш с бразилска кайпириня! С други думи, съчетаването на привидно несъчетаемото става нещо напълно нормално.

Едва на следващия ден научихме, че при откриването на базара е станал кратък дипломатически скандал: на щанда на палестинското посолство са били поставени постери, в които Йерусалим и други израелски градове са били обявени палестински, което е предизвикало незабавната реакция на посланичката на Израел у нас, Н.Пр. Ирит Лилиан.

Няма да се спираме в подробности на този инцидент. Нашето мнение е, че на такива събития политиката няма място, конфликтите трябва да отстъпят място на радостта от общуването. Затова публикуваме снимки и от щанда на Израел, и от представянето на палестинска танцова група в ултурната програма в Интер Експо Център.

DSC06489DSC06356На базара станахме свидетели на толкова сърдечност, човешка топлота и усмивки, че искрено повярвахме колко е реалистично приятелството между различни държави. Доказва го снимката на г-жа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт, и нейния колега Ярослав Годун, директор на Полския институт в София – може да я видите вляво.

Бихме могли да направим за себе си конкурс за най-усмихнато лице на базара и няма да можем да определим кой да е лауреатът в него: дали младите жени от австрийския щанд, от които си купихме подсладено греяно вино с подправки? (снимката вдясно) Усмивките им придаваха допълнителна топлина към това вино, което е сред най-емблематичните усещания за европейската Коледа.

В неофициалния ни конкурс за усмивки не може да не включим и университетската преподавателка д-р Мона Каушик, индийка, перфектно владееща български език.

DSC06411DSC06518На щанда на Индия тя, в компанията на своя сънародничка, лъчезарно ни предложи вегетариански самоси – тестени топчици, пълни с варени картофи и омайващи екзотични компоненти. Наистина са великолепни на вкус, убедихме се за пореден път!

И веднага добавяме усмихнатата снимка на известната майсторка на театралния превод Снежина Русинова-Здравкова, благодарение на която много пиеси на световно известни френскоезични драматурзи са стигнали до нас. Тя работи в посолството на Белгия в София, но този път беше на щанда с книгите. Посолствата, културните институти и различни организации предоставят за продажба книги, а средства, както и всички суми от базара, отиват за подкрепа на хора в нужда. Сред нашите приятели Снежина има една от най-обезоръжаващите усмивки, убедете се сами от снимката вдясно!

Така равносметката ни от благотворителния базар в дните преди Коледа е: вълшебство от вкусове и стоплящи усмивки!

А за основна снимка на тази публикация избрах тази на доброволката от щанда на Ливан, която изписа на арабски език името ми върху червена топка – типична коледна украса в европейските страни. Намирам я за много красив символ на сливането между различни културни традиции. Тя ще краси домашната ни коледна елха тази година!

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата в сайта ни:

Коледен благотворитебен базар 2016 г.

Източник: www.evropaworld.eu