„Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент“

Публикувано:
07:40ч / 19.09.2023г
Брой прочитания:
193
Брой коментари:
0

Бюрото на Европейския парламент в България и Национална галерия/ Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ) канят на откриването на изложбата „Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент – номинирани творби“. Откриването ще се състои на 20 септември, сряда, от 18.30 часа в САМСИ, бул. „Черни връх“ 2, София.

Изложбата представя десет творби на съвременното изкуството от България, номинирани за откупуване за колекцията на Европейския парламент. Авторите на номинираните произведения са десет талантливи български жени-творци: Бора Петкова, Боряна Венциславова, Даниела Костова, Елизабет Талауер, Леда Ванева, Леда Старчева, Мария Налбантова, Марта Джурина, Невена Екимова и Рада Букова. Част от авторите ще присътват на откриването. Изложбата ще продължи до 22 октомври.

Селекцията на новите български постъпления е направена от независими експерти, както и от експерти от водещи културни институции: Ния Табакова (Държавен културен институт към Министъра на външните работи), Долорес Дилова (Съюз на българските художници), Мартин Косташки (Национална галерия) и Венелин Шурелов (Национална художествена академия) номинират автори, водени от критериите и изискванията за селекция на произведения за конкурсната сесия, а именно: да са жени-творци от България, да работят със съвременни артистични похвати и чрез творбите си да разглеждат актуални теми и сюжети, които кореспондират с европейските ценности. Предложените автори са утвърдени както в България, така и в чужбина; те са талантливи, прогресивни и имат изразена чувствителност към световните проблеми.
След експозицията в София художествена комисия в Брюксел ще прецени кои от избраните произведения на изкуството ще бъдат закупени за колекцията на Европейския парламент и впоследствие ще бъдат експонирани в сградите му в Страсбург, Брюксел и Люксембург.


Допълнителна информация

Художествената колекция на Европейския парламент (ЕП) е създадена през 1980 г. по инициатива на Симон Вейл, първия председател на ЕП, избран чрез преки избори.

ЕП се гордее с културното многообразие на Европейския съюз и подпомага всички действия, насочени към утвърждаването му. Целта на колекцията е на европейско ниво да се развие традиционната за националните парламенти практика за закупуване и популяризиране на съвременни произведения на изкуството, представящи националните художествени постижения.

В продължение на повече от четиридесет години ЕП е придобил над 500 представителни произведения от държавите − членки на ЕС, поставяйки акцент върху млади обещаващи художници в началото на кариерата им. Колекцията на ЕП е обогатена и с повече от 120 дарения от националните парламенти и различни организации.

Благодарение на новоприсъединилите се към ЕС държави членки колекцията се разширява значително. През 2011 г. ЕП се сдоби с творби от България и Румъния. Първите постъпления (общо 13 на брой) от български художници бяха представени в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство през същата година.

Източник: Бюрото на Европейския парламент в България