Седмица на Левски в Националния военно-исторически музей

Публикувано:
10:48ч / 17.02.2022г
Брой прочитания:
230
Брой коментари:
0

От 14 до 19 февруари Националният военноисторически музей (НВИМ) организира онлайн игра за своята публика. Нейната цел е в седмицата, когато отбелязваме 149-ата годишнина от гибелта на Левски, да почетем завета му, да си припомним делото му и да научим още факти за неговия живот.

Във всеки от 6-те дни във Фейсбук профила на Музея се публикува въпрос с няколко възможни отговора, свързан с не толкова познати факти от живота на Апостола на свободата. Всеки ден в 16 часа на лотариен принцип ще бъде избиран един участник, познал верния отговор, който ще получи едногодишен безплатен семеен достъп до експозициите на Националния военноисторически музей и неговите филиали – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово. С обявяването на верните отговори екипът на Музея ще публикува и допълнителна информация, с която да обогати знанията ни за Апостола.

На 18 и 19 февруари (петък и събота) всеки посетител с помощта на музеен експерт ще има възможността да се запознае отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски в НВИМ – косите, съхранени от майка му, кръстчето на Апостола, подарено от вуйчо му, тасчето за вода и личния му револвер. Гостите на музея ще могат да си припомнят и най-ценното наследство на Апостола – словото, пресъздало идеала му за свобода. Думите на Левски, записани в неговите писма и личното му тефтерче, ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация в залата, където се намират вещите му.

Припомняме, че съгласно заповедите на министъра на здравеопазването на територията на музея се допускат посетители, които представят валидни изискуеми документи – зелен сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване, отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта ПСР изследване или отрицателен резултат от проведен до 48 часа антигенен тест, удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2.

Източник: Национален военноисторически музей