Нощта на литературата като лично преживяване

Публикувано:
20:56ч / 13.05.2016г
Брой прочитания:
556
Брой коментари:
0

За пети път в България на 11 май се проведе Европейската нощ на литературата – една чешка идея, която придобива популярност в цяла Европа. В инициативата се включиха 11 български града. В София валеше дъжд, но това не попречи на любителите на литературата да посещават читателските“гнезда“, за да послушат откъси от книгите на съвременни европейски автори, преведени на български език. През тази година „гнездата“ бяха 15, съсредоточени в неголям периметър в центъра на столицата между булевардите „Дондуков“ и „Мария Луиза“. По традиция, посетителите бяха поканени да събират печати от местата, където слушаха съответния литературен откъс. При събиране на 5 печата можеха да участват в томбола, която беше теглена в 22 ч. и наградите, естествено, бяха книги!

За първи път, откакто се провежда Европейската нощ на литературата, участвах в нея като четец, а не като слушател, който обхожда различните читателски „гнезда“. Бях поканена от посолството на Румъния у нас да чета откъс от книгата на Лучан Дан Теодорович „Други любовни истории“ в превод на Ванина Божикова. Впрочем, другият дебют беше на Румъния, която за първи път се включва в тази инициатива в България.

Нашето „гнездо“ се намираше в Bandhouse – това е място за уроци по музика и джемсешъни, помещава се в стара къща във вътрешния двор на бул. „Дондуков“ 17. Мястото за четене не се оказа от най-лесно достъпните – до него се стигаше по стръмни дървени стълби. Напълно отговаряше на понятието „гнездо“, защото беше на самия таван. Веднага добавям – много артистичен таван, както си личи и от снимката. Както и всички останали четци, от 18 до 21 ч. на всеки половин част трябваше да чета един и същ откъс от книгата на Лучан Дан Теодорович. Г-н Виктор Дедю, културен аташе в посолството на Румъния, беше донесъл и други книги от румънски автори, издадени на български, които посетителите можеха да разгледат.

В сравнение със страните, които имат културни институти в България, Румъния е в по-неблагоприятна позиция по простата причина, че няма място, където да се организират прояви за популяризиране на румънски творци. Има обаче у нас достатъчно приятели и почитатели на румънската култура, които поемат инициативата да запознават българите с нея, защото тя предизвиква все по-голям интерес. Показа го Нощта на литературата през тази година. При 7-те прочитания на откъса от „Други любовни истории“, никога „гнездото“ ни не остана празно. Хората – не само млади – бяха изкачили търпеливо многобройните стъпала на стръмната дървена стълба, за да чуят текста от румънския автор. Понякога идваха с малко закъснение и се извиняваха учтиво. Интересуваха се откъде могат да си купят книгата – това може да стане чрез издателство „Парадокс“, на което дължим българското й издание.

Самата аз бях искрено очарована от книгата. Привидно тя е съставена от отделни разкази, но те са обединени от някои общи герои. Обединени са и от темата за любовта, която се повявява във всеки разказ, понякога съвсем неочаквано, като внезапно блеснала светулка в изпълненото с битовизми всекидневие.

Самата аз имах шанса да се запозная с автора, който гостуваше на Международния панаир на книгата през декември 2014 г., на който Румъния беше почетен гост и по този повод голяма група румънски автори дойдоха в София. Искрено се надявам, че ще гостува отново тук, защото вече е станал интересен на българските читатели.

Така Нощта на литературата за пореден път изпълни целта си да събуди желание у участниците в нея – четци и слушатели – да опознаят по-добре съвременните европейски литератури.

Накрая да си пожелаем в недалечно време в София да има вече и Румънски културен институт, който ще бъде активен партньор за много двустранни и многостранни творчески проекти.

Снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Автор: Гергина Дворецка

Още по темата в сайта ни:

Европейска нощ на литературата 2016

 

Източник: www.evropaworld.eu