Ще има нови български стипендианти в Бундестага

Публикувано:
06:45ч / 29.10.2015г
Брой прочитания:
1 184
Брой коментари:
0

От 1 март до 31 юли 2016 г. общо 120 стипендианти от 41 държави, сред които и България, ще получат възможността да се запознаят с парламентарната система на Германия в рамките на изцяло финансирана от германския Бундестаг програма. Както сайтът ни вече информира, преди дни делегация от Германия, ръководена от депутата Щефен-Клаудио Леме, посети в София във връзка с избора на подходящи кандидати за Международната стипендиантска програма на Германския парламент (Internationales Parlaments-Stipendium, IPS).

Гостуването на делегацията беше повод посланикът на Германия у нас, Н.Пр. Детлев Лингеман, да организира неформална среща с тазгодишните кандитати за стипендията и бивши стипендианти. Впрочем, българите, участвали през различни години в тази германска международна програма, редовно се събират, създали са своя общност. На такива срещи обикновено коментират как се е развила професионалната им кариера след стажа в Бундестага. Поприщата, на които се изявяват, са различни, защото няма ограничение за специалностите, които трябва да са завършили явяващите се на конкурса за стипендията. Журналистката Мария Стоянова, стажувала в германския парламент през 2008 г., сега е член на Съвета за електронни медии. Друг журналист, Георги Минев, е главен редактор на финансовия портал money.bg. Златина Колчакова, която е участвала в програмата преди една година, има желание да започне работа в посолство.

Друга постоянна тема на разговори между бившите стипендианти са, естествено, спомените за пребиваването им в Бундестага. Георги Минев сподели, че е работил в екипа на депутат от десницата, каквото е било желанието му. Неговият „патрон“ също бил икономист и допринесъл много за балансирането на федералния бюджет, така че той вече две години е без дефицит. Велимира Неделчева, с която през лятото направихме специално интервю за тези стипендии, попаднала в екипа на депутат от крайната левица. Тя обаче не съжалява, тъй като този народен представител специално се интересувал от България и Балканите. Златина Колчакова е работила при депутат от Християнсоциалния съюз, който обаче много се вълнувал от проблемите на околната среда и съдействал за изграждането на ветрогенератори на много места в родната си Бавария. Младата българка имала възможност да обикаля заедно с него тази красива южна провинция. Бил над 70-годишен, но изключително енергичен и пълен с идеи. Стажантите си спомнят с топлота за депутатите, при които са стажували, дори и за дребните им недостатъци. В Бундестага пушенето е забранено, но въпросният възрастен народен представител, който не можел без цигари, постоянно излизал на терасата на покрива, за да пуши. Първия път, когато я пратили да вземе пощата и при връщането си не намерила депутата в офиса му, Златина се притеснила. После обаче разбрала защо през половин час той излиза на терасата. За отбелязване е, че никога не го е заварвала да припалва набързо в самото помещение – строгото спазване на правилата е типична германска черта!

На неформалната среща с делегацията от Германия преди няколко дни най-развълнувани бяха тазгодишните кандидати за международната стипендия. Вече се бяха явили на събеседване в посолството и живееха в очакване на резултатите. Александра Бръзицова – Константинова, която е завършила българска филология, разказваше, че са й задавали въпроси за мотивацията й да премине през такъв стаж, проверили и знанията й за структурата на Бундестага. Ако не се класира сега, вероятно ще опита пак. Недостигналите възрастовата граница от 30 г. могат да премерят силите си отново. Юристката Снежина Календжиева пък искрено се надяваше да успее от първия път, защото, както призна, много харесва Германия и иска час по-скоро да замине там.

Резултатите от конкурса не можеха да станат известни веднага, защото делегацията, която проведе събеседването в София, веднага след това замина за Букурещ. Според новите промени в регламента на програмата, квотата за България и Румъния е обща – 9 човека. Окончателният подбор ще бъде направен след събеседването с румънските кандидати.

В близките дни ще оповестим имената на избраните българи!

Още по темата в сайта ни:

Стипендии за стажанти в Бундестага

Подбор на български кандидати за стипендиите на Бундестага

 

 

Източник: www.evropaworld.eu