Стипендии за стажанти в Бундестага

Публикувано:
18:52ч / 16.06.2015г
Брой прочитания:
900
Брой коментари:
0

До 30 юни български младежи, завършили бакалавърска степен и владеещи немски език, могат да кандидатстват за международната парламентарна стипендия на Бундестага. Повече за тази програма научихме от Велимира Неделчева, която вече е била на такъв стаж. Ето какво ни разказа тя, когато разговаряхме с нея по време на петата образователна борса, организирана в София от посолството на Германия у нас:

– Това е една програма, която дава възможност на хора, които имат завършена бакалавърска степен, да изкарат 5-месечен стаж в Германския парламент и да работят за един конкретен депутат там. Парламентът предоставя стипендията, която покрива всички разноски – пътни, квартирни, джобни и т.н. В програмата участват  хора от над 40 държави от Европа, Азия, САЩ. Стажът дава възможност да се създадат много контакти, освен това е и много забавно да се работи постоянно с млади хора, а и се виждат неща, които няма как да се видят на друго място – кухнята на работата на Германския парламент. Отделно има различни семинари с политическите фондации на Германия, пътувания… въобще – много сериозна организация. Полезно е и е много хубаво като изживяване – уникално е!

– А как се кандидатства? Предполагам, че е с много сериозен конкурс?

– Кандидатстването става първо по документи – до 30 юни е срокът за кандидатстване за следващата година. Стажът продължава от март до август, т.е. тази година се кандидатства за следващата. Както казах, изискванията са за завършена бакалавърска степен, владеене на немски език и интерес в областта на политиката или на българо-немските отношения, независимо в коя сфера. След одобряването на определен брой хора по документи се провежда интервю в посолството на Германия в София с немска делегация от Бундестага и представители от посолството и по време на интервюто се избират тези, които ще бъдат изпратени на стаж следващата година. Обикновено това са 4-5 човека, т.е. мястото не е едно, има шансове и си струва.

– Има ли значение каква е политическата ориентация на депутата, при когото отива стажантът?

– Няма значение нито личната политическа ориентация на стажанта, нито на депутата, при когото ще стажуваш. Все пак можеш да си съобщиш предпочитанията и Парламентът се опитва до голяма степен да ги удовлетвори. За съжаление, не е възможно на всички участници, които са общо над 120 от всички държави, да се удовлетворят предпочитанията, но няма значение, защото, където и да попаднеш, има какво да научиш – при депутатите от опозицията се виждат едни неща, при управляващите – други, но навсякъде е интересно. Аз бях при депутат от опозицията – там гледаш как се случват нещата от другата страна – депутатите от опозицията бяха много активни, много критични.

– Каква специалност трябва да е завършил човек, за да кандидатства за тази стипендия? Филолози, например, могат ли да представят документите си?

– Специалността на кандидата няма никакво значение. Филолози кандидатстват доста често, има и завършили хуманитарни, политически науки, икономика, може да са учили и в спортна академия Самата аз съм завършила „Международни отношения“. Няма ограничения, стига човек наистина да има интерес в тази сфера и да го обоснове пред комисията при кандидатстването си.

– А владеенето на немски език как трябва да бъде доказано – с някакъв документ или се държи отделно изпит по езика?

– Да, при кандидастването се доказва с някакъв документ. Не е необходимо определено ниво на сертификат, но интервюто се провежда на немски и все пак се изисква едно прилично ниво на владеене на езика, тъй като цялата работа на стажанта в Бундестага се извършва на немски.

Всъщност, по време на стажа вие помагате ли по някакъв начин или само наблюдавате какво прави депутатът, към който сте прикрепени?

– Ходиш си на работа всеки ден, както е нормално при стажуване, и се включваш в ежедневната работа на екипа на депутата. Т.е. възлагат ти се конкретни задачи – писане на доклади, правене на проучвания, кореспонденция и т.н. Както вече казах, няма изискване да споделяш политическите възгледи на конкретния депутат.

– Каква е стойността на тази стипендия?

– Стипендията е 500 евро на месец. Извън тази сума е осигурена квартирата и застраховката, така че това са напълно достатъчни средства за живеене в Берлин. Отделно се възстановяват и пътните разходи, които първоначално стипендиантът заплаща сам. Т.е. и пътят се поема от Бундестага, всичко е много добре организирано.

– Има ли случай някой стипендиант после да остане на работа в Бундестага?

– Има такива случаи: ако се освободи място и те харесат, може да продължиш стажа или да останеш на някакъв договор. Аз познавам хора, които са останали.

–  След като човек се върне от такъв стаж, по какъв начин използва знанията си?

– Зависи в каква сфера се развива, но така или иначе самата програма ти дава много, разширява кръгозора на човека, така че със сигурност, той се обогатява с опит, който цял живот може да прилага. Тук продължаваме контактите си с посолството на Германия, имаме си и клуб на завършилите този стаж, поддържаме връзка помежду си, помагаме си, доколкото можем.

– Откога е позната тази програма в България?

– Вече от 15-тина години, така че вече има доста бивши стипендианти, познаваме се и сме създали мрежа. Сега се разширява обхватът на програмата, вече в нея се включват  младежи и от арабски държави – което е нещо ново, от последните 2-3 години. Организаторите постоянно се допитват до стажантите – какво им харесва, какво не им харесва, опитват се да внесат подобрения. В парламента на Германия има цял отдел, който се занимава само с оргиназицията на тази програма, защото това е един много сериозен ресурс – както вече казах, всяка година в нея се включват 120 човека от цял свят, които трябва да бъдат приети по най-добрия начин.

Интервюто взе Гергина Дворецка

Линк към сайта на Бундестага на английски език с информация за програмата:

http://bundestag.de/htdocs_e/bundestag/international/exchange/ips/ips/201258

Линк към сайта на посолството с информация за програмата на български език:

http://www.sofia.diplo.de/Vertretung/sofia/bg/02/Ausschreibungen/IPS.html

Повече снимки от петата образователна борса, организирана от посолството на Германия у нас има на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu