„Славеят“ на Андерсен ще огласи Музикалния театър

Публикувано:
10:27ч / 11.03.2024г
Брой прочитания:
217
Брой коментари:
0

Мюзикълът за деца „Славеят“, чиито премиерни представления ще бъдат на 16 и 17 март от 11 часа в Камерната зала на Музикалния театър, е създаден по приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Славеят на китайския император“. Спектакълът вече предизвиква огромен интерес и билетите за премиерите отдавна са продадени. Следващите дати са 23 и 24 март. 

“Авторите на мюзикъла, целият постановъчен екип и артистите посвещаваме това произведение в памет на звездата на Музикалния театър Катерина Тупарова, истинската вдъхновителка за създаването на тази творба, която ни напусна завинаги само няколко месеца преди написването ѝ.” – споделя Александър Мутафчийски, режисьор на спектакъла и водещ солист на Музикалния театър.

Музиката е на композитора Румен Бояджиев-син, съпруг на Катерина Тупарова, либретото – на Венелин Методиев, сценография и костюми – Денис Иванов, хореограф – Антоанета Алексиева. Координатор на проекта е Пеньо Пирозов

Да припомним сюжета на красивата приказка, творчески пресъздаден в детския мюзикъл:

Какво ли е да живееш в дворец целият направен от фин и крехък порцелан заобиколен от градини с цветя от кристал. Това е светът на Китайския император от детския мюзикъл „Славеят“, написан от композитора Румен Бояджиев – син и либретиста Венелин Методиев, вдъхновен от романтичната приказка на Ханс Кристиян Андерсен „Славеят на китайския император“. Това е историята за владетеля на древен Китай и неговите придворни, които не познават нищо друго освен  изолирания и ограничен свой изкуствен свят, където нямат никаква представа за реалността и живота извън пределите на порцелановия императорски двор. А там някъде, извън него, където започва гъстата зелена гора, простираща се чак до синьото море, живее една малка сива птичка, невзрачна на вид, но притежаваща невероятно красив глас – Славеят. Неговата песен очарова и вълнува всички, които я чуят, а някои чуждестранни пътешественици дори го описват в книгите си като най-хубавото нещо, което може да се види в древен Китай. Една такава книга предизвиква хаос в Императорския дворец. Никой от придворните не е чул за чудната птичка, а Императорът настоява тя да му бъде представена. Оказва се, че единствено Момичето от кухнята познава Славея и може да заведе придворните при него. След дълго и изтощително лутане най-после Славеят е открит и поканен в двореца. Песента му трогва до сълзи Владетеля и той заповядва птицата да остане да живее в палата, заключена в клетка. След време Японският император изпраща като дар за императора на Китай изкуствен, механичен славей, целият изработен от злато и скъпоценни камъни, бляскав и изящен, но пеещ една и съща мелодия, звучаща монотонно и равно. Истинският славей е заставен от Императора да пее заедно с изкуствения, за да докаже, че е по-добър. Това наранява и обижда малката птичка и тя успява да избяга от клетката си. Загубил най хубавото нещо, което притежава, обхванат от болка и отчаяние, Китайския император губи сили и се разболява тежко. Смъртта идва при него, за да го отведе във вечността. Узнал, че Императорът е на смъртно легло, Славеят се връща в двореца и с песента си успява да прогони Смъртта. Императорът оздравява и е готов да започне своя нов живот.

В ролите:

СЛАВЕЯТ: Теменужка Трифонова, Зорница Иванова

МОМИЧЕТО ОТ КУХНЯТА: Боряна Йорданова, Пламена Михова

СМЪРТТА / ИЗКУСТВЕНИЯТ СЛАВЕЙ: Людмила Козарева, Илона Иванова

ИМПЕРАТОРЪТ: Александър Панайотов, Денко Проданов, Владимир Грудков

ГЛАВЕН ПРИДВОРЕН: Тодор Велков, Димитър Иванов

ВТОРИ ПРИДВОРЕН: Георги-Маноел Димитров, Александър Милев

Оригиналното и интересното от музикална гледна точка е, че в цялото произведение, освен пиано, в музикалния съпровод са включени флейта, различни ударни инструменти, които доста често ще подчертават ритъма и търсената типично китайска звучност.

Музикантите от оркестъра на Музикалния театър, които ще изпълнят приказната музика са Райна Костова (флейта), Николета Петрова (флейта), Мария Костадинова (флейта) и Георги Бакърджиев (ударни), Мая Тошева (ударни).

Източник: Музикален театър