Месец на Франкофонията 2024

Публикувано:
11:28ч / 11.03.2024г
Брой прочитания:
187
Брой коментари:
0

През март празнуваме френския език и френскоезичните култури както в България, така и на петте континента. Тази 2024 година е белязана от две големи международни събития, които ще предоставят много възможности за честване на френския език: Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж, както и XIX Среща на върха на Франкофонията във Вилер-Котре и Париж на 4-5 октомври на тема „да създаваме, внедряваме и предприемаме на френски език“.

През целия месец март Френският институт в България предлага богата и разнообразна програма в партньорство с Министерството на външните работи на България и всички франкофонски участници: Френски лицей „Виктор Юго“ СофияМеждународен френски лицей „Шарл Перо“ Варна, Френските Алианси във ВарнаБургасПловдив и Велико Търново, Посолството на Кралство Мароко в София, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в БългарияНационалното бюро на Франкофонската Университетска Агенция-БългарияФранкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO-OIF)CinEdтеатрална къща „Мариета и Марионета“ESFAM, Групата на франкофонските посланици в България, Нов български университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и неговия франкофонски център.

Френският институт в България обединява усилията си с учителите по и на френски език, които допринасят за жизнеността на Франкофонията чрез творчески и празнични дейности, представящи богатството и разнообразието на френския език, провеждани с техните ученици и студенти в цялата страна.

Културни и музикални събития, прожекции на филми на френски език и специална поредица „Кино за ученици“, творчески ателиета, конкурси, изложби, караоке, литература, четене, творческо писане, театър на френски език, „Grand Quiz de la francophonie“, Европейска асамблея на гимназистите франкофони, събития в рамките на Олимпийската и Параолимпийската седмица, дебати за спорта, срещи със спортисти, ателиета по хип-хоп и съвременни танци.

Целият екип на Френския институт в България ви пожелава прекрасен месец на Франкофонията!

Научете повече за програмата 2024 на нашия уебсайт и в социалните мрежи.

Източник: Френски институт в България