Софийската филхармония представя шедьоври на руската класика

Публикувано:
11:20ч / 24.01.2019г
Брой прочитания:
220
Брой коментари:
0

tenanШедьоври на руската класика ще звучат в зала „България“ на 24 януари. Концертът на Софийската филхармония е под диригентската палка на маестро Карло Тенан (на снимката вляво) и с участието на Националния филхармоничен хор и любимката на родните меломани, цигуларката Божидара Кузманова. Тя ще представи Концерт за цигулка и оркестър в ла минор на Александър Глазунов. – произведение, смятано за шедьовър, както със своята техническа трудност, така и заради своята колоритна лиричност, жизнеутвърждаващо послание и оптимизъм. Самият Глазунов изпитва дълбоки съмненя, докато пише този концерт, но публиката и специалистите единодушно го обявяват за шедьовър, който до днес не слиза от репертоара на най-добрите изпълнители.

Сбъдната мечта… концерта за цигулка и оркестър на Глазунов е романтичен, красив, пълен с цветове и тембри, нежен, пълен със страст и радост…. щастлива съм да го изпълня с любимата ми Софийска филхармония!“ – написа Божидара Кузманова в социалните мрежи. Софийската публика познава и аплодира нейния стил, създал ѝ име на една от най-чувствените родни цигуларки.

Италианският маестро Карло Тенан започва диригентска кариера като асистент на сър Антонио Папано, маестро Мстислав Ростропович и Маестро Лорин Маазел. Тенан е дирижирал някои от най-престижните международни оркестри, включително този на Римската Академия „Санта Чечилия“, филхармонията на Токио, „Концертхауз – Берлин“, оркестрите на Майските музикални тържества във Флоренция, „Театро Комунале“ –  Болоня, Оркестър „Verdi di Milano“, Театралните оркестри на Манхайм, Марибор, Любляна, Инсбрук и Олденбург, „Театро Ла Фениче“ във Венеция, „Театро Масимо“ в Палермо и Брукнерския оркестър „Линц“. Той застава за първи път пред Софийската филхармония и заедно с нея ще представят още „Половецки танци“ на Александър Бородин и „Жар птица“ – произведението, което за една нощ превръща своя автор Игор Стравински в знаменитост.

Билети на цени от 12 до 25 лв са налични на касата на зала „България“, eventim, epay и ticketsbg.

 

 

Източник: Софийска филхармония