Полският институт припомня Съвета за помощ на евреите „Жегота“

Публикувано:
11:50ч / 24.01.2019г
Брой прочитания:
140
Брой коментари:
0

На 24 януари 2019, четвъртък, от 18.00 ч. в Полския институт в София, ул. „Веслец“ № 12, ще бъде открита документална изложба, посветена на Съвета за помощ на евреите, с кодово име „Жегота“. Това е уникална нелегална организация, орган на полските власти. Целта й е била да спасява еврейските съграждани, масово избивани от германския окупатор по време на Втората световна война. С риск за живота си цивилните конспиратори са спасили от унищожение няколко хиляди души. Изложбата проследява историята на създаване на организацията, нейните структури и дейци в различни градове, както и организираните от нея акции, спасени лица и съдбата й след войната.

Изложбата е подготвена от Института за национална памет и продължава до 28 март 2019 г.

Събитието е с участието на д-р Алиция Гонтарек  историк, политолог, специалист в Бюрото за исторически изследвания на Института за национална памет във Варшава. Преподавател в Университета „Мария Склодовска-Кюри“ в Люблин. Изследва историята на евреите и ромите в полските земи през XIX и XX век. 

Ще бъде прожектиран и филмът „Разказ за Жегота“ на режисьорката Зофя Кунерт (2015, 48 мин., с български субтитри) 

Филмът представя Варшава в края на 1942 г. Окупационният терор е достигнал своя връх. Във варшавското гето са оцелели няколко десетки хиляди евреи. Група хора учредява нелегалната организация „Жегота“, чиято задача е да спасява оцелелите и да помага на укриващите се от арийската страна. Кои са били тези хора, излагали на смъртна опасност живота си, за да спасяват други? Какви решения е трябвало да вземат, откъде са набавяли пари за хляб, как са се чувствали еврейските деца, внезапно откъснати от родителите си и хвърлени в чужда среда?

Филмът включва спомени на хора, спасени от Жегота, и архивни кадри, както и интервю с Ирена Сендлер, направено от режисьорката през 2003 г. за начините, по които са спасявани децата във варшавското гето.

Събитието в Полския институт е по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари.

 Вход свободен.

Източник: Полски институт в София