София – Творчески град на киното

Публикувано:
18:55ч / 15.03.2015г
Брой прочитания:
519
Брой коментари:
0

Защо се стигна до решението София да бъде обявена за един от петте световни града на киното? Тази новина зарадва не само софиянци, а и всички българи в края на 2014 г., когато лично генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, връчи отличието на кмета на София, Йорданка Фъндъкова.

В програмата на традиционните Софийски срещи (Sofia Meetings) по време на Международния София Филм Фест в Гранд хотел София се проведе дискусия „София – град на киното”. Заместник-кметът на Столичната община по въпросите на културата, Тодор Чобанов припомни някои моменти от историята:

„През 1896 г., само една година след първата кинопрожекция на братя Люмиер в Париж, у нас правят първото представяне на, както го наричат тогава, „киноматограф или жива фотография” в един вече, за съжаление, несъществуващ хотел в центъра на София, „Гранд хотел България”. Запазена е поканата за това събитие, обявено като „Една сензационна новина” и на гражданите се предлагало да се насладят на забележителното представление. През 1908 г. се открива и първият киносалон, „Модерен театър”. По-късно се появяват много други кина: „Метропол“, „България“, „Феникс“, „Театър Пачев”, „Балкан”. Забележителното е, че самите им собственици веднага започват да снимат филми. Какво са снимали? Живота на своите съграждани! През лятото на 1914 г. е заснет и първият истински игрален филм „Българан е галант”.“

Заместник-кметът Тодор Чобанов подчерта и един не много познат факт: намираме се сред първите 10 европейски столици по принос на културните индустрии в икономиката на града. Повече от 80% от компаниите, които се занимават с филмова продукция, са в София.

Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет, добави, че от 2007 г. досега Столична община е финансирала над 50 документални филма. Подкрепата за създаването на кино ще продължи и занапред чрез финансовите инструменти на Столична община, програмите „Култура” и „Европа”. Беше създадено специално направление в столичната програма „Култура”, посветено на София, Творчески град на киното. Адаптират се нормативните документи, за да бъдат улеснявани кинотворците – предвижда се освобождаване от заплащане на услуги при заснемане на филми в столицата при спазването на определени условия.

„За втора година – продължи Малина Едрева – с Асоциация за развитие на София, а вече и в сътрудничество с Гьоте-институт и другите културни институти на европейските държави, Столична община организира, провежда и сертифицира Академия за културно мениджърство. Очакваме по този повод през април и през октомври да дойдат много мениджъри от Европа, сред които и филмови продуценти.”

Новина от последните дни е утвърждаването на Филмова комисия към Столичната община – единият й отдел е административен, а другият – творчески. В нея влизат представители на Столичния общински съвет и на творческия сектор. Тя трябва да бъде в много тясна връзка с инициативния комитет, който издигна кандидатурата на София за Творчески град на киното.

Ирина Иванчева, координатор на тази инициатива, изтъкна приноса на Sofia Meetings за решението столицата ни да получи това звание. През 2012 г. в програмата на тези срещи имаше дискусия за влиянието на творческите индустрии в икономическото развитие на градовете. Тогава беше поканен за участие Франческо Бандарин, заместник генерален директор по въпросите на културата в ЮНЕСКО. Той беше разбрал от директора на Международния София Филм Фест Стефан Китанов, че се прави изследване за творческите индустрии на територията на София, от което става ясно, че филмовото производство има много висок принос към брутния вътрешен продукт на града. Тогава Франческо Бандарин възкликва спонтанно: „Защо не кандидатствате София да стане част от мрежата на ЮНЕСКО за творческите градове на киното!” След завръщането си във Венеция, той изпраща апликационната форма и всички указания за подготовката на кандидатурата. Кметът на София, Йорданка Фандъкова, веднага подкрепи идеята, до чието осъществяване се стигна само за 2 години.

В дискусията, водена от Стефан Китанов, „София – град на киното” на 14 март в Гранд хотел София участваха и представители на други два града, обявени от ЮНЕСКО за Творчески градове на киното: филмовият критик Филип Бергсън от Брадфорд, Великобритания, и Анет Мей от Голуей, Ирландия. В тази мрежа са и Сидни, Австралия, и Пусан, Корея.

 

 

Източник: www.evropaworld.eu