Солвей Соди – традиция в добротворството

Публикувано:
09:05ч / 08.07.2015г
Брой прочитания:
1 064
Брой коментари:
0

Малцина са онези, които знаят откъде идва името на софийския квартал „Захарна фабрика“. През 1898 г. на това място е била открита фабрика за производство на захар, построена от белгийски предприемачи. Основен акционер сред тях е групата „Солвей“. През 1898 г. на това място е била открита захарна фабрика, построена от белгийски предприемачи. Основен акционер сред тях е групата „Солвей“. По онова време фабриката е най-голямото промишлено предприятие в страната. Намирала се е извън очертанията на София. Едва през 1941 г. в близост до нея започват да се изграждат работнически жилища и постепенно възникналият столичен квартал се нарича „Захарна фабрика“. Освен че днес е почти забравена етимологията на името му, слабо позната у нас е и дейността на Ернест Солвей. Макар че първоначално в България фирмата му произвежда захар, всъщност основният й продукт е содата. Ернест Солвей открива начин за производство на натриев карбонат и през 1861 г. го патентова. Скоро след това изгражда първата си фабрика за сода в Белгия. Производството й се разраства, откриват се нейни филиали в други страни, а паралелно с богатството се множат и проявите на човеколюбие на Ернест Солвей. На работниците си той осигурява придобивки, които са изключителна рядкост в края на ХIХ в.: 8 часов работен ден, социални осигуровки и пенсии, още преди това да е изисквано със закон, през 1913 г. въвежда и платени отпуски. Влага много свои средства и в образованието: финансира създаването на институти по физиология, по социология, по физика и по химия към Брюкселския университет, както и на бизнес училище, което днес носи неговото име.

Споменаваме всичко това, защото добротворството, което е било присъщо за основателя на фирмата „Солвей“, е продължено с днешна дата от „Солвей Соди“.

Миналата година на пресконференцията по повод наградите на бизнес клуба „Белгия-България-Люксембург“ (BBL) научихме, че самата награда, която се връчва на победителите, е изработена от Школата по изкуствата за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“, гр. Варна, подпомагана от „Солвей Соди“. Впоследствие разбрахме и за финансовата помощ, която фирмата оказва за археологическите разкопки край Провадия, при които беше отрито най-старото селище в Европа.  Междувременно се оказа, че фирмата организира и Академия „Иновация в действие” – тя спокойно може да бъде определена като съвременен еквивалент на подкрепата за образованието, която някога е давал Ернест Солвей. Тук е мястото да добавим, че от 1911 г. той започва да организира в Брюксел срещи на най-известните химици и физици на своето време, на които са се обсъждали новостите в науката – уважението към авангардното в сферата на знанието също е традиция, продължаваща и до днес. „Солвей Соди“ е част от международната химическа група „Солвей“ – лидер в иновациите и устойчивите иновативни практики. Един от най-значимите проекти на „Солвей“ е създаването на Solar Impulse (Солар Импулс), самолет, проектиран да лети със слънчева енергия, без да използва гориво и да отделя вредни емисии. Solar Impulse е единственият “слънчев” самолет в света. Още от 2004 г. „Солвей“, като водещ технологичен партньор и главен спонсор на проекта, го подкрепя, предоставяйки опита на своите инженери с 11 продукта, с около 20 приложения и с общо над 6000 части. В началото на март т.г. Солар Импулс стартира първия си полет около света.

След всичко изброено дотук, решихме, че поредното попълнение в рубриката ни „Мисия Меценат“ напълно заслужено ще бъде „Солвей Соди“. Обърнахме се за повече информация Теодора Борисова, мениджър „Връзки с институциите и обществени дейности“. Започнахме от красиво изработената награда, която може да видите тук:

award-BBL-2015 (2)

Наградата за победителя в конкурса на бизнес клуба „Белгия-България-Люксембург“ (BBL) се предоставя за трета поредна година със съдействие на „Солвей Соди“, като този път тя ще отличи най-успешната компания в областта на човешките ресурси. За трети път, тя ще бъде изработена от ученици от Школата по изкуствата за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“, гр. Варна. В школата се организират работилници по изобразително изкуство, скулптиране, дигитални изкуства, фотография, кинематография, актьорско майсторство, перкусионна школа, в които се обучават над 130 деца, девойки и младежи, като всички секции на школата са напълно безплатни за децата, с осигурени материали и пособия, а целият екип на сдружението работи на доброволни начала.

Друга сфера, в която фирмата съдейства, е съхраняването на културно-историческото ни наследство. -     -                             , 4700-4200 .  .  . .        (1)Археологическият обект Провадия-Солницата се намира на територията на „Провадсол“, дъщерно дружество на „Солвей Соди“. Ръководител на разкопките е проф. Васил Николов, председател на Научния съвет на Националния археологически институт и музей. Изследванията по находките показват, че Провадия-Солницата е най-старият град в Европа от 5500 г. пр.н.е., възникнал в близост до солното находище благодарение на древна технология за производство на сол. През различните исторически периоди солта е била ценна стока, в един момент дори е използвана като валута, откъдето произлиза думата „salary“ (заплата), чийто корен е в латинската дума „sal“ (сол).

Солвей Соди („Провадсол“) работи с общината за осигуряване на по-голямо финансиране, включително за подобряване на достъпа и инфраструктурата на мястото, за да може обектът да бъде развит като туристическа атракция. Разкопките могат да стимулират заетостта, икономическото развитие и инвестициите в региона чрез привличането на повече туристи.

Според Теодора Борисова, най-добрият пример за социално отговорните дейности на „Солвей Соди“ е Академията „Иновация в действие“ (www.innovationinaction.eu), която се проведе за втори път тази година в периода януари-май 2015.

„Чрез инициативата инвестираме в млади хора и техните умения да развиват устойчиви иновации – уточнява г-жа Борисова. – Темите на второто издание на Академията бяха: устойчиво развитие на средата около нас; здравословен живот и безопасност; технологични иновации за устойчиво развитие.

“Иновация в действие” включи няколко етапа:

 1. Ориентация за кариерния потенциал в областта на иновациите – Всеки кандидат за тазгодишното издание получи персонален доклад за своя потенциал за кариерно развитие в областта на иновациите.
 2. Споделени практики за устойчиви иновации – Отворени семинари за всички заинтересовани към участие в Академията бяха проведени в София и Варна, по време на които практици в областта на иновациите споделиха знание и опит.
 3. Структурирани знания и умения за развитие на приложими иновации – в сърцето на Академията е поредицата работилници по иновации, провеждани от The Business Institute като партньор на инициативата. Те се състояха в периода март – април 2015 г. Участниците имаха ангажимент да разработят идеите си в проекти за реализация.
 4. Продължаващо обучение в областта на иновациите – Академия “Иновация в действие” завърши с конкурс, в който бяха оценени проектите на участниците, развити по време на работните сесии. Авторите на трите най-добри проекта получиха като награди допълнителни възможности за обучение. Отличените в Академията получиха и менторство за период от шест месеца, като ментор на участника с първа награда е Изпълнителния директор на Солвей Соди, г-н Номикос (Мениджър на годината за 2014 г.)

На 18 май 2015 г. на официална церемония в София бяха обявени тримата победители в инициативата. Авторитетното жури с председател Спирос Номикос и почетен председател Н. Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, избра измежду 10 проекта финалисти трите най-иновативни.

Велика Петрова с „Многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна“ спечели първата награда – участие в лятна програма на Училището на „Солвей“ по икономика и мениджмънт в Брюксел. Втора награда  – магистратура по иновации, предприемачество и финанси във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), отиде при Никол Младенова с проект „Junk Art Contest – Отпадъците във Варна”. Трета награда – курс по управление на иновации, организиран от Бизнес институт, бе присъдена на Борислава Иванова за нейната онлайн платформа за размяна на стари или нови вещи.

Официалният гост на събитието Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието, поздрави участниците и журито за техния принос към иновационния образователен процес в България.

Във второто издание на инициативата кандидатстваха над 240 млади хора. Най-много от записалите се за участие студенти бяха от Нов български университет, СУ „Климент Охридски”, УНСС, ИУ – Варна, ЮЗУ и ВТУ. Интерес бе проявен и от студенти в чуждестранни университети от Австрия, Гърция, Италия, Холандия и Швеция. Работилниците за иновации в рамките на проекта също се радваха на висок интерес, поради което увеличихме броя на участниците в тях – по 35 човека от София и Варна, а 25 души от цялата страна се обучаваха онлайн.“

Накрая Теодора Борисова добави и кратка виизтка на „Солвей Соди“ АД: едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за синтетично производство на калцинирана сода с номинален капацитет от 1,5 милиона тона сода годишно. Дружеството е един от най-големите инвеститори в България, осигуряващ 1% от националния износ.

Другото, което ще добавим ние, е, че и до днес „Солвей Соди“ продължава традицията в добротворството, поставена още от създателя на фирмата Ернест Солвей (1838-1922 г.).

Източник: Солвей Соди