Артистичните превъплъщения на Société Générale

Публикувано:
15:42ч / 19.06.2015г
Брой прочитания:
289
Брой коментари:
0

Както редовните посетители на сайта ни знаят, в рубрката ни „Мисия Меценат” се стараем да отдадем заслуженото уважение на личности, фирми и организации, които подкрепят изкуството и образованието. Правим изричното уточнение, че тези, които представяме в рубриката, не са спонсори нито на фондацията ни „Европа и светът”, нито на нейния сайт. В някои случаи те дори не допускат, че са привлекли вниманието ни.  За нас е важно меценатството в България  да получава повече гласност.

Ако през тази година сте участвали в Европейската нощ на музеите в София, може би сте обърнали внимание, че втората награда за посетилите най-много обекти през тази нощ беше кредитна карта с 500 лева от Société Générale Експресбанк.

Всъщност банката от години е свързана с изкуството в България. Партнира си активно с Националната художествена академия (НХА) като осигурява стипендии за завършили бакалаври и магистри, подкрепя екипа на Академията при организирането на техни събития и изложби и популяризира изявите на младите творци, както в страната ни, така и извън нея. Société Générale Експресбанк осигурява творческия престой на студенти в Сите дез Ар, Париж, спонсорира участието на избрани творби в специална изложба на НХА в Дом „Витгенщайн” – Виена, предоставя награди в конкурс за кратко видео, който се провежда в рамките на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest и много други.

Банката оказва финансово съдействие и за събития на галерия „Васка Емануилова” в столицата.  Само няколко примера от последните месеци: изложбата „Изкуствена кожа“ на скулптура и художник Стоян Дечев през април, по време на която беше организирана среща със самия творец; новата изложба на Калина Терзиева „Очакване”, вдъхновена от творба на самата Васка Емануилова; изложбата „Немска работа”, организирана по проект на Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи”. Тази Платформа, както  и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова”, са подкрепени от Société Générale Експресбанк.

През 2014 г. за първи път станахме свидетели на „Музей на колела” – културно-образователна съвместна инициатива на Фондация Изиарт и Експресбанк. Идеята на проекта е по забавен начин, чрез безплатни творчески работилници, малчуганите на България да бъдат запознавани с осем етапа от историята на световното изкуство – Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт. Освен новите знания и приятните емоции, децата отнасят със себе си и диплом, удостоверяващ успешно завършеното обучение.

Банката е меценат и на Международния балетен конкурс – Варна, както и на редица не толкова добре познати, но важни на национално и местно ниво инициативи, като фестивала за съвременно изкуство Contempo, който също се провежда в морската ни столица; Фестивала на цветовете в Пловдив и др.

Целта на настоящата публикация не е да представи пълен списък на меценатските прояви, а да покаже за пореден път, че всяка дейност в подкрепа на изкуството трябва да бъде поощрявана с повече обществено внимание, за да вдъхновява и добрите дела да се множат.

Източник: Société Générale Експресбанк и www.evropaworld.eu