Социалните иновации във Финландия

Публикувано:
14:48ч / 06.12.2019г
Брой прочитания:
503
Брой коментари:
0

На днешния ден Финландия отбелязва националния си празник. Тази далечна северна страна все повече печели симпатиите на българите. Има какво да научим от нея.

През месец ноември т.г. Съветът по иновации при Българската търговско-промишлена палата, Посолството на Финландия в България и Българо-финландското дружество за приятелство организираха в Дома на Европа кръгла маса на тема:“Социалните иновации на нашето време. Пример – Финландия“.

Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка – посланик на Финландия в България, участваше в събитието и накрая отговори на някои от поставените при обсъждането въпроси. Посланичката беше осигурила и видеообръщение от г-н Илка Тайпале и неговата съпруга, съставители на книгата „100 социални иновации от Финландия“. Основният доклад по темата изнесе Владимир Данчев, дипломат от кариерата и председател на Българо-финландското дружество за приятелство, който се спря на някои важни моменти от историята на страната и резюмира книгата за финландските иновации. Модераторът на проявата, доц. д-р Йосиф Аврамов – съпредседател на Съвета по иновации при Българската търговско-промишлена палата, сподели амбицията си да стане инициатор за създаване на подобна книга и за българския иновационен принос.

Снимките, направени в различни градове на Финландия, които показа Христина Кукова, специалист филолог в Института за български език към БАН, допринесоха присъстващите да усетят атмосферата на тази красива северна страна.

2120Голям интерес предизвика презентацията „Иновациите в образованието“ на д-р Лена Андонов, финландка, омъжена за българин, която зарадва присъстващите с отличния си български език. От нея се убедихме, че една от най-големите иновации във Финландия се проявява в образованието. Тук има какво да научим от Финландия. Естествено, и в нашите училища се говори, че обучението трябва да се съобразява с най-новите тенденции в педагогиката, но финландците наистина го правят и то много ефективно.

Най-важното за учителите там е да дадат на учениците не само знания, но и практически умения. В програмата е въведена учебна игра, която се провежда в реална градска среда и цели да научи младите как да влияят върху промените в климата, върху града и гражданите. Във финладските училища още от най-ранна възраст се възпитават и бъдещи отговорни граждани на страната. Това също е част от обучението чрез програма, в която всеки може да разбере каква е ролята на различните професии в обшеството. Друг иновативен момент във финландското образование е съобразяването с индивидуалните особености на всеки обучаван – със силните и слабите му страни, за да му се помогне да развие най-добрите си качества.

Накрая изказвания направиха проф. Венелин Цачевски, бивш посланик на страната ни във Финландия, Цанко Бъчваров, преводач, специализирал във Финландия и др.

Някои от поставените въпроси при обсъжданията не бяха свързани с темата на кръглата маса, като например, пенсионното осигуряване във Финландия, но посланик Пайви Блинникка се постара да отговори и на тях.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Текст и снимки: Гергина Дворецка

 

Източник: www.evropaworld.eu