Спектакълът You Make Remake на израелската хореографка Ренана Раз

Публикувано:
05:10ч / 11.12.2015г
Брой прочитания:
271
Брой коментари:
0

Заключително събитие, с което бе отбелязана 25-тата годишнина от подновяването на дипломатическите отношения между България и Израел, бе състоялият се на 8 декември в Младежкия театър „Николай Бинев” спектакъл на израелската хореографка  Ренана Раз. Преди започването на нейното шоу с наслов You Make Remake, в началото на вечерта запалването на третата свещ за празника Ханука отвори духовни двери и към настъпващите светли празници, като ни напомни, че „Бог е един, само го изкачваме по различни маршрути”. Думи, казани наскоро в радиопредаването „Забравената история” от неговия водещ поета и журналист Румен Леонидов.

Хореографката е автор на уникално шоу – мулти-дисциплинарен пърформанс, художествено пресъздаване на видеоклипове в You Tube, в който артистите ги претворяват, имитират, репликират. Нейният спектакъл представя пред публиката, както оригиналното You Tube видео, така и вдъхновения от него сценичен танцов „римейк“, като всичко това се случва на сцената.  Оригиналният видеозапис и „римейкът” текат в тази последователност, но и в обратен ред, а понякога едновременно. Източникът на вдъхновение за спектакъла – YouTube е използван от Раз като портал към безкраен, богат и омагьосващ резервоар, в който има почти всичко, което зрителят може или не може да си представи.

Претворявайки и давайки прочит на теми като нежността, мечтателността, насилието, агресията, взаимоотношенията между половете, видяни и в контекста на религиозния традиционализъм и др., римейковете не са просто реплика, а по-скоро коментар, който хвърля нова светлина върху видеото. Те променят и манипулират оригиналното видео; играят си с него и показват различни тълкувания и контексти; обръщат нещата отвътре навън и с главата надолу; поставят въпросите какво е изкуство, кое изкуство е добро, що е то вдъхновение, по какъв начин средата влияе върху начина, по-който възприемаме изкуство.

Творчеството на Ренана Раз, една от най-значимите фигури на съвременното танцово изкуство на Израел, която гостува за пръв път в България, е изпълнено с много енергия и хумор. Тя е сред водещите израелски хореографи от младото поколение, търсещи различни  комбинации на артистичните жанрове и изявяващи се както на сцената, така и на екрана – в телевизията и киното. Именитата артистка е носител на много награди в Израел и по света. Представленията й, показвани в Бразилия, Германия, Полша, Холандия, Япония, Дания, Камерун, Великобритания, Русия, Словакия, Кипър, Корея, САЩ и др., я превръщат в звезда от световна величина и творец, утвърждаващ водещата роля на Израел в съвременния танц. „Оригинално, наситено с енергия и провокиращо мисълта” (списание „Глоуб”), „Просто блестящо“ (вестник „Хаарец”),  „Един много печеливш формат“ са само част от коментарите на световните медии за спектакъла. Самата Ренана споделя: „Идеята ми за проекта се роди от разбирането, че You Tube се е превърнал в мястото, където се случва всичко. Той е вход към неизчерпаем, богат и завладяващ извор, съдържащ всичко, което можем да си представим“. По време на четиридневната си визита в България, освен танцовия спектакъл, Ренана Раз провежда един  майсторски клас и два обучителни семинара за български танцови изпълнители, хореографи и студенти.

Завладяващ с енергията на изпълнителите, забавляващ с намиганията на хумористичните находки и провокиращ размисъл, спектакълът YouMake ReMake представлява необичаен диалог, в който сцена и уеб се редуват, сливат и взаимно се продължават. Той бе и потвърждение на факта, че Израел е водеща страна на световната танцова сцена и въобще в съвременните изкуства.

С едно събитие, финален акорд от честванията на 25-годишнина от подновяването на българо-израелските отношения, акредитираният през октомври тази година в София нов посланик на държавата Израел Н. Пр. Ирит Лилиан, в чийто професионална биография фигурират и назначения като културно аташе в посолства на Израел в други страни, дава „летящ старт” и на по-нататъшния културен обмен между двете страни. Танцовият спектакъл на Ренана Раз, както и представянето неотдавна на романа „Любовен живот” от израелската авторка Цруя Шалев (изд. „Жанет 45”, прев. Наташа Колевска) могат да бъдат тълкувани като анонс, че и в България Ирит Лилан ще откроява профила на Израел с акцент върху културното сътрудничество.

Здравка Михайлова

Повече снимки от спектакъла може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Източник: www.evropaworld.eu