Спомени за килими и музикални инструменти в Азербайджан

Публикувано:
07:27ч / 04.10.2017г
Брой прочитания:
624
Брой коментари:
0

Проведената наскоро в Дома на Европа в София конференция за азербайджанските музеи ни припомни за нашите лични впечатления от видяното в Азербайджан през есента на 2013 г. Тогава участвахме в Третия международен хуманитарен форум в Баку с голяма група български журналисти и дейци на науката, културата и изкуството. Имахме възможност да посетим и други градове. Не успяхме да отидем в Азербайджанския музей на килимите и Държавния музей на музикалната култура на Азербайджан, за които стана дума на конференцията в София, но видяхме килими, традиционни тъкани и музикални инструменти навсякъде: по улиците на Баку и в магазин на самото летище, по търговската улица на град Шеки, който, впрочем, е побратимен с нашия град Габрово. 

Габала
В Габала
Портретен килим
Портретен килим

Не можем да забравим дългия килим пред историческия музей в Габала, който може да видите на снимката вляво. В самия музей тъкачният стан заема почетно място сред експонатите. Там имаше и екземпляр от прочутите азербайджански портретни килими (снимката вдясно). В същия музей са изложени и мостри от традиционни тъкани, някои от които са със съвсем малки размери, но всеки детайл в тях е изработен старателно и с усет за красотата.

Що се отнася до музикалните инструменти, Азебрайджан не само държи да съхрани собствените си традиции, а е отворен и за други култури. През 2009 г. тук в Габала е създаден филиал на холандската фабрика за производство на пиана „Белман“. В нея работят местни жители, които отлично са се усъвършенствали в производството на този нетрадиционен за тях инструмент. Във фабриката се правят дори прозрачни пиана! Точно такова пиано има в концертната зала в сградата на фабриката. Екземпляр от него е на разположение на посетителите, за да посвирят, и българската група се възползва от тази възможност. Маестро Кирил Ламбов, композитор, диригент и голям почитател на азербайджанската музика, предизвика възторга на всички присъстващи с изпълнението си.

Впечатленията ни от видяното по време на незабравимото пребиваване в Азербайджан са, че в изработването на килими и музикални инструменти опазването на самобитността е съпътствано от стремеж към опознаването на чужди традиции и желание да се експериментира.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки по темата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu