Среща на европейската младеж в Страсбург

Публикувано:
13:32ч / 08.06.2023г
Брой прочитания:
127
Брой коментари:
0
Около 10 000 участници се очакват в Европейския парламент в Страсбург на 9 и 10 юни. Фокус на срещата ще бъде върху европейските избори през 2024 г., демокрацията и ангажираността на младите хора. Основните предложения ще бъдат изпратени на всички членове на Европейския парламент. Пленарните сесии могат да бъдат проследени и онлайн
Около 10 000 млади хора от ЕС и извън него ще се срещнат в Страсбург, за да обсъдят бъдещето на Европа на фона на войната срещу Украйна и предстоящите европейски избори.
В петък, 9 юни, и събота, 10 юни, Срещата на европейската младеж през 2023 г. (EYE2023) ще включва повече от 300 присъствени и хибридни дейности – дебати, дискусии, възможности за създаване на мрежи, артистични изпълнения, спортни дейности и интерактивни семинари. Те са създадени съвместно с институциите на ЕС, международните организации, гражданското общество, младежките организации и самите участници.
Домакин на събитието е Европейският парламент в Страсбург, като част от програмата ще се проведе на открито в градчето на EYE. В събитието ще може да се участва и онлайн.
Европейските избори през 2024 г. ще определят бъдещето на ЕС
Председателят на ЕП Роберта Мецола ще открие събитието в петък в 11.30 ч. (българско време) в пленарната зала на Парламента. Последващите дейности в сградите на ЕП и в градчето на EYE ще позволят на участниците да обсъдят идеите си с лица, вземащи политически решения, експерти и активисти.“Тазгодишното европейско младежко събитие е особено важно защото е последното преди европейските избори през 2024 г. Моят призив към всички участници е да пренесат този опит обратно във своите градове, градчета и села. Участвайте. Разпространявайте посланието за Европа. Гласувайте. Насърчавайте приятелите и семействата ви също да гласуват. Защото в крайна сметка бъдещето на Европа зависи от вас“, заяви председателят Мецола.Предвид европейските избори, които ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г., участниците ще обсъдят ключови приоритети като климатичната справедливост, глобалното затопляне и стратегията на ЕС за биологичното разнообразие. Европейската година на уменията и необходимостта от адаптиране към екологичния и технологичния преход, поуките от пандемията COVID-19 и начините за справяне със социалното неравенство и изключване в Европа също ще бъдат включени в дискусията. Участниците ще обсъдят защитата на ценностите на ЕС, ролята на Европа в един променящ се свят – белязан от руската инвазия в Украйна – миграционната политика и необходимостта от ангажиране и участие на младите хора.Повече подробности за графика, говорителите и дейностите (включително два концерта на открито в петък и събота вечерта) ще намерите в програмата.
Резултати от дискусиите
След заключителната сесия в събота в 17.30 ч.(българско време) идеите, очакванията и опасенията на младите хора ще бъдат обобщени и събрани в доклад „Младежки идеи“, който ще бъде разпространен до всички членове на ЕП. Някои от участниците ще могат да развият идеите, които смятат за най-вдъхновяващи, и да ги представят директно на членовете на ЕП по време на изслушване на младежите, планирано за есента на 2023 г.Това е петото издание на EYE, което събира млади хора от целия Европейски съюз и света, за да споделят и формират своите идеи за бъдещето на Европа. Това е уникална възможност за младежи на възраст от 16 до 30 години да разговарят помежду си, да се вдъхновяват взаимно и да се срещат с експерти, активисти, влиятелни личности и с лица, вземащи политически решения, в сърцето на европейската демокрация.

Източник: Пресслужба на Европейския парламент