Среща с Мария Гусейнова – една азербайджанска българки

Публикувано:
06:11ч / 24.06.2018г
Брой прочитания:
480
Брой коментари:
0

В Центъра за азербайджански език и култура към СУ „Св. Климент Охридски“ с директор София Шигаева-Митреска гост беше Мария Гусейнова-Атанасова, главен редактор на списание“Акорд“, което се издава в Азербайджан на български език. Присъстваха студенти, преподаватели и приятели на Адербайджан.

„Акорд“ излиза от 2003 г. – първо на руски. От 2007 г. вече е на български език и се разпространява в министерства, посолства и компании на територията на двете ни страни. Както при много подобни начинания, издаването на списанието зависи от постъпилите финасови средства, но главната редакторка постоянства в желанието си да разказва на българите за Азербайджан. В най-новия брой с дата май-юни 2018 г. има публикации за двустранните отношения, за бъдещото сътрудничество и партньорство, за азербайджанската история – 100-годишнината на Азербайджанската демократична република. Специално внимание е отделено на азербайджанския мултикултурализъм, благодарение на който различни народности и религии съжителстват мирно от векове.

IMG_9966Г-жа Мария Гусейнова-Атанасова определя себе си като азербайджанска българка. Родена е в град Ганджа, но нейните предци са от Петрич. В началото на миналия век са се преселили в Запорожието, а през първите години на съветската власт – в Азербайджан. В Украина и досега живеят нейни близки роднини, с които е в постоянна връзка и познава добре представителите на българската диаспора там. С вълнение говори за любовта им към България – последните думи на един от доайените на тази диаспора, който наскоро починал, били: „Аз съм българин!“ А някои от тези хора дори не са идвали в родината на дедите си.

Самата г-жа Гусейнова посещава редовно страната ни от 5 години насам. Отзовава се на покани за срещи в София, Пловдив, Варна, Бургас. През следващата седмица ще гостува на български депутати в Народното събрание. Поддържа контакти със Съюза на българските журналисти.

Българският език, който говори, звучи архаично, в него веднага се долавят диалектът. „У нас гълчахме саде по български“ – казва тя, макар че знае и думата „приказваме“. Просто иска да покаже автентичния говор, запазен десетилетия наред в нейното семейство.

Журналистите все по-често проявяват интерес към нея, дори е имала предложение да направят филм за живота й, но засега отказва. „Прекалено много ще се вълнувам, когато разказвам за връзката си с България“ – обяснява тя. Може би все пак след време ще се съгласи да сподели историята на любовта си към две държави, всяка от които чувства като своя родина: Азербайджан и България.

Още снимки от срещата в Центъра за азербайджански език и култура към СУ „Св. Климент Охридски“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu