Среща в СБЖ с Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова

Публикувано:
09:40ч / 12.06.2017г
Брой прочитания:
501
Брой коментари:
0

Български журналисти се срещнаха с Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас, по повод 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Домакин на срещата беше СБЖ с председател Снежана Тодорова. В пресклуб Журналист“ бяха дошли и приятели на Азербайджан като проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури при СУ „Св.Климент Охридски“, г-жа Гулмира Бакирова от казахската общност в България, представители на неправителствени организации и др.

Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова
Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова

Н.Пр. д-р Гурбанова припомни, че миналата година също беше юбилейна за Азербаджан – 25 г. от обявяването на независимостта. През 2018 г. пък предстои да бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на държавата Азербайджан, както и 120-годишнината на азербайджанската кинематография. Посланичката говори за контактите между България и Азербайджан в различни сфери. „Още по времето на СССР азербайджанците се отнасяха с любов към вашата страна и няколко колхози и совхози у нас се наричаха „България“ – каза тя. През последните години се увеличиха официалните визити между страните ни – през 2015 г. на посещение в България беше президентът на Азербайджан Илхан Алиев, през миналата година първата дама на Азербайджан, г-жа Мехрибан Алиева, взе участие в церемонията по откриването на архитектурно-музейния резерват „Трапезица”във Велико Търново. Той бе възстановен с подкрепа на Фондация „Гейдар Алиев”, ръководена от г-жа Алиева. В началото на май т.г. вицепрезидентът на България, г-жа Илияна Йотова, участва в ІV Световен форум за междукултурен диалог в Баку.

„В икономиката имаме много добро сътрудничество“ – отбеляза Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова. При посещението на българска бизнес делегация в Азербайджан миналата година интересът беше много голям. „България е за нас врата към другите европейски страни“ – каза още тя. Енергетиката е възможност за сътрудничество, а не за конкуренция. Друга област е транспортът. Железопътната линия от Азербайджан, през Грузия, Турция ще бъде връзка с европейските страни и ще преминава през България.

Много добре се развиват връзките между висшите учебни заведения в двете ни страни, перспективни са и контактите в областта на културата.

Посланичката акцентира и на мултикултурализма, който в нейната родина е не само държавна политика, а и начин на живот. Толерантността се проявява във всички сфери, забележителни са проявите на религиозна толерантност. (На темата за азербайджанския мултикултурализъм има няколко публикация в сайта ни.) Н.Пр. д-р Гурбанова обърна внимание, че конфликтът между Армения и Азербайджан във връзка с Нагорни Карабах е териториален, а не е между мюсюлмани и християни. Азербайджанската страна винаги е подчертавала, че този конфликт трябва да се разреши по мирен път.

Присъстващите зададоха много въпроси на Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова. Първият от тях беше за отношението към хората в третата възраст, за които в България вече има университет, даващ възможности за личностно ръзвитие, независимо от напредването на годините. В отговора си посланичката на Азербайджан обеща да съдейства за контактите със съмишленици на тази идея в своята страна и обясни, че уважението към възрастните хора е в манталитета и традициите на нейните сънародници. Стана ясно, че там жените се пенсионират на 63 г., а мъжете – на 65.

Имаше и въпрос за мястото на жените в азербайджанското общество. Това даде повод на посланичката да сподели, че в нейната страна всички заместник-кметове са жени, в Парламента жените са 20%, а в министерството на външните работи – 40%. Създават се условия азербайджанските жени да развиват свой бизнес. Журналистките също са много. Азербайджан е и първата мюсюлманска страна, в която жените получават право да гласуват – още през 1918 г.

Журналистката Станислава Пекова, главен редактор на списание „Черно и бяло“ попита за ролята на Азербайджан в проекта за Новия път на коприната, който беше обсъден наскоро в Пекин. Стана ясно, че Азербайджан е един от основателите на финансовата структура на този проект – Азиатската банка за инфраструктура и развитие. „По новия път на коприната ще пътуват не само стоки, а и идеи“ – уточни Н.Пр. д-р Гурбанова. Тя допълни, че в нейната страна е развито изкуството на коприната – тъкането на копринени кърпи и килими.

Помолих за повече информация за изложбата „Каспийска екология“, в която са поканени да участват и български предприемачи – съобщение за нея има на сайта на Българската търговско-промишлена палата. Посланичката на Азербайджан обясни, че самата изложба е свързана с опазването на Каспийско море, но такива събития винаги могат да се използват, за да бъде представен и бизнесът. Вторият ми въпрос беше какво е бъдещето на туризма, защото все още няма организирани посещения в двете ни страни. Оказа се, че всъщност много азербайджанци идват в България, но индивидуално, а не в туристически групи. Н.Пр. д-р Гурбанова има намерение да ангажира и туроператорите в разработване на маршрути в двете посоки.

Проф. Александър Федотов запита каква е ролята на Азербайджан в политическия контекст в тази част на света, както и дали се предвижда отпадане на визите за българите. Що се отнася до визите за пристигащите в Азербайджан, засега те остават, но стана ясно, че от началото на тази година вече е възможно да се купуват в интернет и струват 20 евро, докато цената на визите, получени по традицонния начин, е 35 евро. А в политически контекст –  страната е член и на Съвета на Европа, и на Организацията Ислямска конференция, което показва, че е свързващо звено.

Участниците в срещата се интересуваха какво пишат азербайджанските медии за България, както и дали ще можем да гледаме повече азербайджански филми. Н.Пр. д-р Гурбанова обективно оцени, че в нейната родина не се пише много за нашата страна, затова пък публикациите винаги са добронамерени, защото отрязяват искрените топли чувства, които азербайджанците изпитват към нас. Тя разказа, че при участието на азербайджански филми в София Менар Фест в началото на годината след прожекциите много български зрители са изразявали възторга си от тези филми и това я окуражава да съдейства кинопродукцията на Азербайджан да бъде по-позната у нас. Идеята е така да стане и с другите изкуства. В България има един голям почитател на азербайджанската музика, който неуморно я популяризира – композиторът и диригент Кирил Ламбов. „Искаме да поканим тук и музиканти от Азербайджан, включително и джаз изпълнители“ – каза посланичката. Тя напомни, че първата опера в мюсюлманския Изток е поставена в Азербайджан.

По време на дългия и оживен разговор в СБЖ Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова сподели, че розите са любимите й цветя и е била много щастлива от поканата на община Казанлък да участва в журито на конкурса „Царица Роза“. Самото име на посланичката, Наргиз, означава вид пролетно цвете – обясни в края на срещата г-жа Снежана Тодорова и подари на скъпата гостенка красив букет от пролетни цветя и книгата „Празници в България. Легенди и предания“. Благодарейки, посланичката заяви, че още с пристигането си в нашата страна е била приета с толкова много обич, че единственото, което може да направи в отговор, е да работи още повече.

Следващата азербайджанска проява у нас ще бъде изложбата „Образци на великолепието – азербайджанско народно изкуство”, с която Музеят на килимите в Азербайджан гостува на Национална художествена галерия – Двореца. Откриването е на 14 юни.

 

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от събитието в СБЖ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

 

Източник: www.evropaworld.eu