В Столична библиотека ще има дигитална лаборатория за тийнейджъри

Публикувано:
13:30ч / 22.02.2021г
Брой прочитания:
173
Брой коментари:
0

През последните години Столична библиотека открива нови иновативни пространства за цифрови знания и умения за младите хора от 14-28 год. възраст, които са 60 % от читателската й аудитория. Всяка година интересните образователни кампании, атрактивните културни инициативи и арт формати на Библиотеката се посещават от близо 500 хил. потребители като голяма част от тях са ученици и студенти .

Днес Столична библиотека стартира за младите хора модерно библиотечно пространство с различни форми на интелектуални обучения и дигитални креативни занимания, за споделяне на иновативни идеи в цифровото общество, за създаване на успешни интерактивни продукти в творческата индустрия. Глобалният актуален синергичен образователен модел -„EDUTAINMENT“ обединява неформалното образование и атрактивната игра, усвояването на нови знания с творчески активности и забавления.

Тийн ЛАБораторията ще предлага на младите хора иновативни програми за усвояване на разнообразни цифрови умения в областта на интерактивни изкуства като дигитализиране и креативно представяне на книжовното наследство, графичен дизайн, 2D и 3D моделиране и анимация, създаване на VR/AR реалност, Game design и др.

Модерното високо технологично оборудване – мощни геймърски компютри и лаптопи, 3D принтер, проектор Vivitek с екран Avers, графични таблети, скенер за книги, Leap Motion, 3D очила Oculus Rift са осигурени с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България. Проектът Дигитална тийн лаборатория на Столична библиотека е реализиран със съдействието на Столична община и Асоциация за развитие на София.

Със стартирането на новата ТийнЛАБ на територията на Библиотеката ще се създаде своебразен дигитален хъб за деца и младежи с 4 локации –Американски център, Детски център, Дигитален център и Тийн лаборатория. Стартирането на ТийнЛАБ ще започне с обучителен курс по 2D анимация на известна българска аниматорка Надежда Славова. Участници в курса са ученици от НПГПТО „М.В. Ломоносов“ София.

Официалното откриване на дигиталната лаборатория за тийнейджъри ще се състои на 24. 02. 2021 г.(сряда) от 15.30 часа пред Столична библиотека на пл. Славейков 4.

Тийн лабораторията ще бъде открита от  Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България и от кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова. В церемонията ще участват: съветникът по обществените въпроси в Посолство-то на САЩ Дрейк Уайзърт, Трайчо Трайков, кмет на район Средец, Ваня Кастрева-началник на Регионалното управление на образованието София-град, Светлана Ломева – изп. директор на Асоциация за развитие на София, членове на Обществения съвет на Библиотеката -Захари Карабашлиев, проф. Анна Кръстева, Валерия Велева, Анджела Родел и др.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Източник: Столична библиотека