Столична библиотека с празнична програма за Международния ден на детската книга

Публикувано:
19:16ч / 29.03.2024г
Брой прочитания:
180
Брой коментари:
0

Библиотеката на София кани всички деца, които обичат да четат, и техните родители на 2 април 2024 г. да отпразнуват заедно Международния ден на детската книга.

Този празник се отбелязва в цял свят не случайно на този ден – 2 април е рожденият ден на великия разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен.Веднъж на две години ЮНЕСКО отличава и най-добрия детски писател и художник, които получават Международен златен медал на името на Андерсен. Между наградените са световноизвестни автори като Астрид Линдгрен, Ерик Кестнер, Луис Карол, Джани Родари, Туве Янсон. В този почетен списък фигурират и големите български писатели Ангел Каралийчев (1974 г.), Веса Паспалеева (1980 г.), Валери Петров (1988 г.), Йордан Радичков (1996 г.).

Тази година официален домакин на Международния ден на детската книга е Япония. Мотото на празника е думата „ВЪОБРАЖЕНИЕ“. „Прекосявайте морета на крилата на въображението” – призовава Ейко Кадоно, изтъкната детска писателка, лауреат на наградата Андерсен, автор на тазгодишното послание към децата в света .

„За най-важните хора на света е слоганът на Детския център на Библиотеката на София, който стои в една от залите му. Днес най-големият в България детски библиотечен център и филиалите на Столична библиотека разполагат с над 84 хил. тома детски книги, те ежегодно се посещават от 100 хиляди деца, а повече от 41 хил. деца и ученици до 14 години са читатели на библиотеката. През последните години инициативите за насърчване на детското четене, за привличане на децата и подрастващите към книгите, се превърна в кауза за много институции, сдружения и публични личности, включително и за Столична библиотека. Библиотеката на София със своите атрактивни културни и образователни кампании и активности има водеща роля в приобщаването на многобройна детска и тийнейджърска аудитория към четенето и книгите. И тази година Столична библиотека като постоянен и активен медиатор между книгата и малките си читатели отбелязва с различни инициативи Международния ден на детската книга.

По случай празника Библиотеката на София е подготвила специална програма. Ето акцентите в нея:

  • 10:00 до 11:00 ч. – Щафетно четене на любими приказки от Андерсен с подарък – специални „летящи приказки“, а големият български поет, автор на детски книги Георги Константинов ще представи новата си книжка за най-малките „Котка пешеходка”.
  • 11:00 до 12:00 ч. – театрално представление „Звездалан и приключението с вулкана Там“ с участието на 12 деца от класа на Ирен Кривошиева към школата за сценични изкуства „Essens“ Среща с авторката на книгата Дарина Шопова-Станчева.
  • 12:00 до 13:00 ч.„Среща с технологиите“. Американският център предлага занимателни игри с роботчета и 3Д писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на любими герои от приказките.
  • 13:00 до 14:00 ч. – работилница по Ханбок. В работилницата на Корейския кът децата ще изработят кукли от двуцветна хартия и ще научат кои са основните елементи на мъжката и женската традиционна носия Ханбок в Корея.
  • 14:00 до 15:30 ч.Работилница за илюстрация на персонаж от детска книга (Американски център). Децата ще рисуват герои на Уолт Дисни, създадени по приказки на Андерсен.
  • 16:00 ч. до 17:30 ч. –  „Филмов следобед в библиотеката“ с прожекция на вечната класика Дивите лебеди по едноименната приказка на Андерсен.
  • Изложбата „В света на птиците“, представяща илюстрации от най-голямата книга в Столична библиотека и едни от най-уникалните албуми в света с ръчно оцветени илюстрации „Птиците на Америка“.
  • Тебеширено парти на пл. „Славейков“
  • Награждаване на победителите във фотоконкурса, посветен нагероите от книгите за Хари Потър

При хубаво време инициативите ще се провеждат отвън, на пл. „Славейков“, при лошо време – в Детския и Американския център на Столична библиотека.

В празничния ден и в четирите филиала на библиотеката ще има интересни събития за децата и навсякъде малките участници ги очакват подаръци – детски книги. Всички деца, които обичат да четат и не са читатели на библиотеката, ще получат безплатни читателски карти.

Споделете Международния празник на детската книга с арт инициативите на Столична библиотека!

Източник: Столична библиотека