Тържествено отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство

Публикувано:
10:54ч / 01.04.2024г
Брой прочитания:
162
Брой коментари:
0

Отляво надясно: Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министър-председателят Николай Денков, Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на летище София 

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова приветства едни от първите пасажери, пристигащи без гранична проверка на летище София, в първия ден от пълноправното членство на страната в Шенген, 31 март 2024 г.

„От днес България е пълноправен член на Шенгенското семейство. Това е момент на радост и на гордост за всички“,  каза Чобанова. „Членството в Шенген ще ни донесе много ползи – от гледна точка на спестено време, на повече възможности за пътуване, за туризъм, за търговия и развитие на вътрешния пазар. Само за изминалата година над 10 милиона души са преминали през летищата на България и основно това са полети от и до Шенгенското пространство. Убедена съм, че отпадането на проверките ще има директно влияние върху живота на хората – студентите, работещите, предприемачите, туристите. Уверена съм, че съвсем скоро ще имаме и дата за отпадане на контрола по вътрешните сухопътни граници и Европейската комисия остава плътно до България в този процес“, отбеляза още в приветствието сиръководителят на Представителството.

На тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство присъстваха още министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Белгия Н. Пр. г-н Фредерик Мьорис.

Считано от 31 март в България и Румъния ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва.

За повече информация вижте съобщението тук.

Източник: Представителство на Европейската комисия в България