Страстната седмица в Малага

Публикувано:
15:47ч / 02.04.2015г
Брой прочитания:
1 327
Брой коментари:
0

За католиците Страстната седмица през тази година започна на 29 март, когато беше Палмова неделя. В Испания тя се нарича Semana Santa и докато трае, в магазините няма да видите порцеланови или шоколадови шарени яйца и фигурки на Великденски зайчета, както е в други католически страни, а все по-често и у нас преди православния Великден. Испанците обаче отдават голямо значение на тържествените религиозни процесии със статуи, изобразяващи Исус, Богородица и библейски сцени. Статуите са разположени върху големи платформи, всяка от които е носена на рамене от стотина вярващи, обединени в религиозни братства. Братствата (на испански Hermandades  или Cofradias) са се появили още през Средновековието. Съществуват и до днес като общности, свързани с определен религиозен символ. Всяко от братствата се отличава по цвета на дрехите (подобни на расо) и покривалата за главите. Важни участници в шествието са Назаряните (los Nazarenos), които имат качулки, покриващи лицата им и само с по две дупки за очите. Друга особеност на качулките е, че са с дълъг връх, символизиращ извисяването към Бога. В церемониите се включват и много деца.

В испанските градове, където са правят такива религиозни шествия преди Великден, предварително се подготвят подробни разписания по часове за цялата Semana Santa и така се знае във всеки ден от тази седмица по какъв маршрут и в какъв интервал от време ще преминават по улиците братствата. По протежение на маршрутите се изграждат временни дървени конструкции, върху които амфитеатрално се разполагат седалки. Желаещите да наблюдават шествията могат да си закупят предварително места. Възможно е да ползват и сгъваеми столове, осигурени от общината, или да си ги донесат сами. Друга възможност е да се купи място на някой балкон с изглед към улица, включена в маршрута на шествието. По време на Semana Santa цените на такива балкони се вдигат до фантастични цифри.

Сред най-известните церемонии по време на испанската Semana Santa са тези в средиземноморския град Малага. Актьорът Антонио Бандерас, който е родом от тук, редовно идва в родния си град, за да се включи в религиозните празници. Той е член на братството „Lagrimas y Favores“ и беше заснет на Палмова неделя сред носещите една от платформите.

Имахме шанса да наблюдаваме моменти от шествието на братството Crucifixion (Разпятие) по централната улица на Малага Alameda.

Според традицията, първо преминаха los Nazarenos с качулките с източен нагоре връх и с големи запалени свещи в ръце. След тях се придвижваше голямата платформа със статуя на нея…

Процесията от мъже, носещи платформата се движи бавно и леко се поклаща. От време на време мъжете спират, за да си починат, после някой от тях подвиква „Hermanos!“(Братя!) и това е знак всички отново да подложат рамене под гредите, върху които е поставена платформата.

По улица Alameda след платформата вървяха няколко жени с черни дантелени шалове, следвани от оркестъра, който свиреше тържествена мелодия. Музиката е важна част от церемонията – създава настроение и ритъм на шествието.

Местната телевизия на Малага предава всеки ден процесиите на живо, припомнят се и вече минали моменти от церемониите в различни градове на Андалусия.

И така ще бъде до католическият Великден на 5 април, който пък съвпада с нашата Цветница.

Автор на текста и снимките: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu