„Сурва 2024“ събра хиляди любители на маскарадните игри в Перник

Публикувано:
19:16ч / 28.01.2024г
Брой прочитания:
177
Брой коментари:
0

Невероятна тръпка изпитаха хилядите жители и гости на Перник, които наблюдаваха на 27 януари тридесетото юбилейно издание на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Те бяха опиянени от магията, която излъчваха десетките фолклорни групи от България и чужбина, които дефилираха по централния площад „Кракра Пернишки“ и показваха старинни ритуали пред препълнените трибуни.

Сурвакари, кукери, бабугери, джамалари – различни имена носят изпълнителите на тези странни спектакли, които обикновено се изпълняват през зимата и ранната пролет, за да донесат здраве и берекет. Страховитите маски и звънът на чановете имаха за цел да отпъдят злите сили, а шарените костюми – да покажат многообразието на природата и човешката душа. Изпъстрените с народен хумор битови сценки, които участниците пресъздаваха, предизвикваха усмивки и аплодисменти. Разбира се, не всички състави бяха на ниво поради липсата на възможности в по-малките села, тук-таме се забелязваха елементи на кич. В някои от представленията се повтаряха едни и същи ритуали, като сватба с карикатурен поп и преборване на младоженеца с мечка. Но лауреатите на многобройни фестивали като сурвакарската група от пернишкото село Ярджиловци и Старчевата кукерска група от Разлог, демонстрираха мащабност с над 200 маскирани участници и оригиналност на постановката

. За съжаление, това бе първият път, когато посетих фестивала „Сурва“, но със сигурност няма да е последен, тъй като заради него оставих частица от сърцето си в Перник. Поклон пред домакините, които бяха осигурили възможност за равностойна изява на всички участници и за безплатен достгъп до трибуните на многохилядната публика!

Единствената забележка би трябвало да се отправи към БДЖ, които въпреки обещанията, не бяха осигурили достатъчно транспорт за желаещите да пътуват до Перник за фестивала, който става все по-популярен. В претъпканите вагони едва се побираха не само софиянци, но и много чужденци, които едва ли са останали възхитени от тези неудобства.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Още фотоалбуми от „Сурва“ на 27 януари 2024 г. може да видите тук, тук и тук.

Кракто видео ще намерите тук.

Източник: www.evropaworld.eu