„Тайното“ литературно четене в къщата музей на Вапцаров

Публикувано:
05:56ч / 24.12.2019г
Брой прочитания:
250
Брой коментари:
0

Сред впечатлавящите за мен литературни събития на отминаващата 2019 г. беше едно „тайно“ литературно четене, което се състоя на 10 декември вечерта по време на Софийския международен литературен фестивал.

DoraТова е една оригинална идея на Тодора Радева, директор на фестивала (на снимката вляво).

Какво му беше „тайното“ на това литературно четене? Ето как беше описано то във фестивалната програма:

„Имената на поетите и музикантите, както и мястото, на което ще се проведе четенето, ще останат тайна до последния момент. Броят на хората, които ще присъстват, ще бъде ограничен, а предварителното записване ще е задължително. Със сигурност се знае единствено, че поетите имат поставена задача: те трябва да прочетат три свои стихотворения, едно важно за тях от френскоезичен автор, и да „реагират“, както намерят за добре, на тайната. С предварително записване, след което ще получите допълнителни инструкции, които ще ви отведат до Тайното поетическо четене.“
Тайното място се оказа… къщата музей на поета Никола Вапрацор на ул. „Ангел Кънчев“ 37, където „тайнствените“ поети бяха посрещнати от главния уредник на музея Катя Зографова, литературен изследовател и писател. Бяха дошли и много млади почитатели на поезията.

Свои стохове четоха Силвия Чолева, Ина Иванова, Николай Бойков, Христо Иванов. Изискването към тях да представят и свое любимо стихотворение от френскоезичен автор беше заради основния тематичен акцент на тазгодишния Софийския международен литературен фестивал – френскоезичните литератури. 

DSC03067Katia i NerimanВ интригуващото събитие се включи с голямо удоволствие и писателката и журналистка Нериман Камбери, една от чуждестранните участнички в Софийския международен литературен фестивал, която прочете свое стихотворение на албански. Тя беше възхитена, когато откри сред експонатите в музея сборник със стихове на Вапцаров на своя роден език (на снимката вляво). После писа в книгата на къщата музей и така стана поредният чуждестранен посетител, споделил впечатленията си от музейната сбирка. На тръгване им направихме снимка за спомен с уредничката на музея Катя Зографова.

Освен „тайнствени“ поети на литературната вечер имаше и музикални изпълнители, чиито имена се пазеха в тайна до последния момент. Оказа се, че това са любимата на младите Миленита с нейните колеги контрабасистът Александър и пианистът Костадин.

Поредния празник на духа в къщата музей на Вапцаров, в годината, когато беше отбелязяня 110-годишнината от рождението на поета!

Текст и снимки: Гергина Дворецка

Още по темата на сайта ни:

Френскоезичните литератури – акцент на Международния литературен фестивал 2019

Международен литературен фестивал и панаир на книгата в НДК 2019 г.

Източник: www.evropaworld.eu