Три нови български игрални филма, подкрепени от МЕДИА, на екран през първите месеци на 2023

Публикувано:
11:02ч / 12.01.2023г
Брой прочитания:
769
Брой коментари:
0
Три български игрални филма, подкрепени за своето развитие от програма „Творческа Европа МЕДИА“, ще се срещнат с публика в началото на тази година.

„Януари“  на режисьора Андрей Паунов бе представен пред фестивалната публика на „Златна роза“ в края на септември 2021 г. във Варна и получи специалната награда на журито и наградата на критиката. Базиран на едноименното произведение на Йордан Радичков, филмът с философско майсторство разказва истории и съдби, елегантно изграждайки психологическите портрети на героите. В ролите – Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков. Продуцент от българска страна е „Портокал“, копродукция България-Португалия-Люксембург. На екран от 20.01.2023 г.

Испано-българската продукция „Васил“ с Иван Бърнев в главната роля е съвременна творба за приятелството, трудностите и пътищата, които ни свързват с другите. В него се разказва историята на един български емигрант в Испания, който се оказва отличен играч на бридж и шах. След пристигането си в Испания той спи на улицата, докато Алфредо – пенсиониран архитект, го приютява за известно време в дома си. „Активист 38“ са българските ко-продуценти на този „МЕДИА филм“. В кината от 27.01.2023 г.

В началото на февруари ще бъде и премиерата на „Шекспир като улично куче“ на режисьора Валери Йорданов. Това е вторият му пълнометражен филм и в него се разказва историята на едно момче на седемнайсет години, притежаващо два големи таланта –  актьорските умения и уличния бокс. Момчето обича и може да пише, обожава Шекспир и е „безкомпромисният шеф“ и „гангстерът“ на своята улица. Зад камерата застава Борис Славков, а продуценти на филма са „Чучков брадърс“, продуцирали едни от най-успешните български филми – „Тилт“ (2011) и „18% сиво“ (2020), също с подкрепата на програма „Творческа Европа – МЕДИА“ на ЕС. Премиера по кината – 3 февруари 2023 г..

И трите филма са подкрепени от Националния филмов център.

„Творческа Европа – МЕДИА“ е програмата на Европейския съюз, която вече повече от 30 години успешно подкрепя европейската филмова индустрия. Само за периода 2014 – 2020 г.  български проекти са били финансирани с над 8 милиона лева. За 2021-2022 подкрепата е в размер на близо 3 милиона лева. Повече на www.creativeeurope.bg

dok.incubator 2023

 

dok.incubator търси пълнометражни документални филми в етап на груб монтаж

Програмата кани режисьори и продуценти за участие в тазгодишното си издание. Програмата е с продължителност 6 месеца като ще се фокусира върху професионалното развитие на участниците, които ще работят с лектори от световна класа. Осем избрани екипа ще творят интензивно с цел да изготвят финалния си монтаж и да подготвят най-добрата стратегия за маркетинг и разпространение на своя филм. dok.incubator е възможност за получаване на нова перспектива и гледна точка към филмите, както и максимално увеличаване на международия им потенциал.

Семинарът е разделен на три едноседмични онлайн сесии.

  • Първа сесия – април 2023 г. / ROUGH CUT
  • Втора сесия – юни 2023 г. / FINE CUT
  • Трета сесия – септември/октомври 2023 г. / NEAR PICTURE LOCK

Крайният срок за кандидатстване е 26 януари 2023 г.

Повече информация за програмата можете да намерите тук

Docu Rough Cut Boutique 2023

 

Организиран от филмовия фестивал в Сараево, Балканския документален център и с финансовата подкрепа на „Творческа Европа – МЕДИА“, „Docu Rough Cut Boutique“ е платформа, посветена на документални проекти в напреднал етап на монтаж.

Програмата е организирана в три работни модула: София (първата седмица на април 2023), Будапеща (юни 2023) и Сараево (август 2023). Програмата на семинара включва лекции по монтаж, групови сесии и индивидуални срещи с известни експерти и професионалисти в областта на документалистиката. Кулминацията на програмата е по време на филмовия фестивал в Сараево, където пет селектирани проекта ще бъдат представени пред ключови лица от индустрията в рамките на CineLink Industry Days (финансиращи организации, търговски агенти, дистрибутори, оператори и фестивални програмисти) с цел подпомагане на тяхното завършване и подобряване на тяхното разпространение и възможности за фестивално представяне. .

Краен срок за кандидатстване: 20 януари 2023 г.

Повече информация за програмата можете да намерите тук

Източник: Бюро Творческа Европа - МЕДИА България