DiscoverEU: 47 700 карти за пътуване за млади европейци

Публикувано:
16:22ч / 12.01.2023г
Брой прочитания:
94
Брой коментари:
0

162 931 участници в октомврийския кръг на DiscoverEU ще получат резултатите във връзка с кандидатурите си. Карта за пътуване ще получат общо 47 700 младежи на 18 години. Успешните кандидати ще пътуват самостоятелно или в група до пет души между март 2023 г. и февруари 2024 г. Пътуването ще се осъществява предимно с влак, с някои изключения, за да могат да участват живеещите на острови или в отдалечени райони.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви„Благодарение на DiscoverEU 47 700 млади хора скоро ще започнат да планират пътуването си в Европа и ще се присъединят към непрекъснато нарастваща общност от мобилни европейци. И тъй като нашите младежи искат да открият културни забележителности по време на своите пътувания, добавихме карта за отстъпка за културни дейности към пакета и публикувахме тематични културни маршрути на Европейския младежки портал. Желаем незабравимо изживяване на всички победители.”

Като част от програмата Еразъм+, октомврийският кръг за кандидатстване беше отворен за млади европейци, родени между 1 януари 2004 г. и 31 декември 2004 г., от държави-членки на ЕС, както и от асоциирани към Еразъм+ държави (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция). Избраните участници ще могат да се възползват от информационни сесии преди заминаването или срещи в цяла Европа, за да се засили образователното измерение на пътуването. На 12 януари в официалната Facebook група #DiscoverEU ще се проведе сесия с въпроси и отговори на живо, на която избраните участници ще получат информация за бъдещото си пътуване.

Подробности ще намерите в информационния документ.

Ако сте на 18 или ви предстои да ги навършите тази година и не сте успели да се включите в последното издание на DiscoverEU, не пропускайте шанса да опитате късмета си – следващият кръг предстои през месец март.
 DiscoverEU е инициатива на ЕС, която дава възможност на 18-годишните да се запознаят с многообразието, културата и историята на Европа, да натрупат нови спомени и да създадат нови приятелства. От началото на инициативата през 2018 г. досега, 212 700 младежи са спечелили карти за безплатно пътуване.
 На печелившите честито и Bon voyage!
Повече информация за #DiscoverEU 👉 https://europa.eu/!RFGrjF

Източник: Представителство на Европейската комисия