Туристическият сезон в Гърция започна

Публикувано:
18:53ч / 15.05.2021г
Брой прочитания:
309
Брой коментари:
0

В края на тази седмица настъпва дългоочакваният час на туристическата свобода от Ковид в Гърция – не само за гръцката туристическа индустрия, надяваща се на повече чуждестранни посетители, но и за самите гърци. Зам.-министърът, отговарящ за координацията в дейността на правителството, Акис Скерцос, обяви разхлабването на рестриктивните мерки, т.нар. lockdown: от петък, 14 май, гърците престават да се придвижнат с изпращане на смс, свободно ще бъде движението от един окръг в друг, междуобластните пътувания, попречили на мнозина да прекарат великденските празници по родните им места в провинцията или в извънградските им домове, вече са разрешени.  От 3 май са отворени ресторанти, таверни, узерии, кафетерия и други заведения за хранене. „Вечерният час“ се удължава до 12:30 ч. след полунощ. През целия май ще продължи да бъде забранено изпълнението „жива“ музика в заведенията за хранене, а в повечето от тях – и на музика на запис.

В социалните мрежи имаше много въпроси, реакции и иронични коментари относно тази мярка, която при все това има своето епидемиологично основание. В ресторантите и ресторантския бранш е нормално гражданите, които се наслаждават на храна или напитка, да не носят маска. Силната музика принуждава хората в заведенията да говорят по-силно един срещу друг, следователно повече и по-едри капки се пръскат във въздуха и е сигурно, че те ще стигнат до седящия редом. „Това е единствената причина, поради която се забранява музиката в ресторантите и заведенията» – каза пред телевизионния канал „Open“ председателят на Общогръцкия лекарски съюз Атанасиос Ексадактилос и обясни, че тази мярка е по предложение на Комисията от специалисти епидемиолози. Ексадактилос подчерта, че цари погрешно разбиране, че проблемът с пандемията е останал зад гърба ни: «Не сме го загърбили. Вървим по крехкия път на подобряване, на стабилизиране, но не сме и във фаза, когато проблемът е преодолян».

С Green Pass придвижване до островите

В континентална Гърция придвижването ще става без self test, но все пак то се препоръчва за пътуващите. От друга страна, определени правила ще бъдат в сила за пътувания до островите, за да бъде предпазено здравето на техните жители. Желаещите да пътуват до островите – било със самолет, или с кораб – ще трябва да бъдат снабдени:

  • или с ваксинационен сертификат (след като са изминали 14 дни от втората доза ваксиниране),
  • или с PCR тест 72 часа или с rapid test (антигенен тест за Covid-19/ бърз тест), направен 24 часа преди пътуването или със self test, също 24 часа преди пътуването,
  • или с удостоверение, че пътуващият е преболедувал коронавирус (2 месеца след боледуването и до 9 месеца след него).

Контролът върху спазването на тези предпазни мерки ще бъде упражняван задължително от самолетните и корабни компании, като всички гърци и чужденци над 5-годишна възраст, пътуващи в страната, ще бъдат задължени да показват изискваните документи.

Ще бъде задължително и използването на маска.

На 14 май отварят музеите, които ще работят според установените здравно-санитарни протоколи. Атиняни и солунчани, както и жителите на други по-големи градове, очакват с нетърпение отварянето на летните кина – форма на културен отдих със силна дългогодишна традиция в Гърция- което ще стане на 21 май. Прожекциите на открито ще бъдат разрешени при 75% запълненост, а проявите в открити пространства започват от 28 май.  От юни ще бъдат разрешени сватбени тържества и кръщенета на открито с максимален брой присъстващи 100 души.

Още в края на април министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви на семинар на тема «Гръцката икономика след пандемията – Фонд за възстановяване на икономиката, реформи», че целта на правителството е отваряне на туризма на 14 май. По съвет на Комисията от специалисти епидемиолози той препоръча по великденските празници да не бъдат разрешени междуобластните пътувания, като изрази оптимизъм, че постепенното завръщане към нормален ритъм на живот ще настъпи в средата на май, с рестартиране на икономическата дейност.

Преди седмица електронната медия „И Ефимерида“ (www.iefimerida.gr) съобщи, че тъй като обратното броене за откриването на туристическия сезон вече е започнало, правителството има за цел непосредственото превръщане на островите в covid-free дестинации. Затова ще бъде предприето всеобщо ваксиниране на жителите на островите като се предвижда процесът да бъде завършен на 25 юни. Целта е превръщането на островите в Сovid-free дестинации преди масовото пристигане на туристи, което обикновено се случва в началото на юли. По същество става дума за продължаване на кампанията за ваксиниране по места, които са туристически дестинации. Началото бе положено с малките острови, а планирането е включено в усилията на гръцкото правителство да съчетае гръцкото лято с изграждането на «стена на имунитета».

Първоначално поетият от правителството ангажимент бе поне 69 острова да бъдат напълно ваксинирани до края на април. Главният секретар по първично здравеопазване Мариос Темистоклеус заяви, че «в Гърция има множество островчета, където е трудно да бъдат доставени ваксини, затова е взето решение цялото им население да бъде ваксинирано наведнъж, за да могат да приемат туристи, когато постоянните жители на тези места вече ще бъдат напълно защитени от вируса».

Осемнайсет острова в Гърция са обявени за Covid-free дестинации още от месец март, тъй като техните жители са или напълно ваксинирани или са получили първа доза на ваксината. Островите, където населението е ваксинирано до 6 март с първа доза са Халки, Липси, Тилос, Арки, Агатониси, Нисирос (Додеканези), Отони, Матраки, Ерикуса (малки островчета от архипелага в Йонийско море, който става част от територията на Гърция през 1864 г.) и наричаният на шега в Гърция „най-северен африкански остров“ – Гавдос, южно от Крит. Островите, чиито жителите са ваксинирани с втора доза, също до 6 март, са малко по-големи: Кастелоризо (Додеканези), Инусес, Фурни, Псара в Сев. Егейско море, Тимена (недалеч от Икария и Самос), Меганиси (между Левкада и крайбрежието на Зап. Гърция), Кастос (най-малкия населен остров в Йонийско море), Каламос (също в Йонийско море).

Вляво: Островчетата Матраки и Отони, недалеч от северозападното крайбрежие на Керкира (Корфу).  Снимка: Марк Дубин

Вдясно: Изглед от Санторини към овъгленото вследствие изригването на вулкана преди около 3600 години, през минойската ера, ненаселено островче Камени. Снимка: Здравка Михайлова

Италианският „Corriere della Sera“ писа за стратегията на ваксиниране, предприета в Гърция «Кастелоризо е Covid-free, всички жители са ваксинирани».

Медията „Спутникнюз“ (www.sputniknews.gr) излезе в края на април с пространен материал със заглавие „Отваря се границата Гърция – Сърбия: Кои туристи ще влязат първи – „Интересът е огромен“, в който се казва, че още по-голям в сравнение с миналата година е интересът на сърбите да дойдат на ваканция в Гърция, тъй като тогава мнозина не са успели заради коронавирус.

Сухопътните граници

Туристическите райони в цяла Северна Гърция се издържат преди всичко от сухопътния туризъм от Балканските страни: Халкидическия полуостров, Пиерия, Кавала, Тасос всяка лято биват заляти от сърби, българи, скопяни и румънци, които посещават крайбрежията в тези райони. Основните пунктове за влизане на балканските туристи са Промахон-Кулата и Идомени (КПП – границата с Република Северна Македония, недалеч от Килкис/Кукуш). Миналогодишните картини с виещите се километрични опашки от автомобили на Промахон, на българска територия, озадачаваха гръцките хотелиери, които сега се надяват компетентните служби за контролиране на ваксинационните сертификати и на молекулярните тестове да бъдат организирани с по-многоброен персонал. Очаква се екипите на Националната организация по здравеопазване тази година да бъдат в подсилен състав по границите за извършване на необходимия контрол, а през следващите дни ще бъде изготвен план за действие.

 

Здравка Михайлова, Атина

 

Източник: www.evropaworld.eu