Унгарска изложба „И (жени)те са герои“

Публикувано:
08:31ч / 25.04.2017г
Брой прочитания:
516
Брой коментари:
0

В Унгарския културен институт беше открита изложбата „И (жени)те са герои“ – Съдби на унгарските жени през Първата световна война. Тя е изготвена по случай 100-годишнината от Първата световна война и има за цел да представи нелеката съдба на унгарските жени в онези трудни времена.

Изложбата е на Институт Балаши и се осъществява в сътрудничество с Българския хелзинкски комитет. На откриването присъства г-н Золтан Хорват, заместник-ръководител на мисията на Унгария у нас. След встъпителните думи на г-жа Дьорди Димитров, директор на института, историчката доц. д.и.н. Пенка Пейковска говори за епохата, представена във фотосите. На унгарските жени традиционно се е полагала ролята на домакини, отдадени на грижата за семейството си. Войната обаче прави така, че те поемат и други функции.

Г-жа Светла Баева, директор Програма „Кампании и комуникации“ на Българския хелзинкски комитет, подчерта значението, което отдава представляваната от нея организация на равноправието между половете. Изложбата „И (жени)те са герои“ откроява приноса на жените в един изключително труден исторически период.

„Първата световна война е и първата модерна война. Дори и в смисъла, че не само армиите се сражават една с друга, а воюващите страни се стремят да впрегнат цялото общество в интерес на победата. Затова за Унгария войната протича не само с участието на мъжете на наборна възраст, а в нея са включени и живеещите на тогавашната територия на страната близо 11 милиона жени. Докато във въоръжените сблъсъци участие взимат само мъжете, то на жените също се падат важни задачи. Да поддържат духа на мъжете, грижата за ранените, освен това те трябва да заемат и мястото на мъжете в стопанството. Жените са принудени да се превърнат в глава на семейството. Живеещите в тила търпят лишения не само в материално отношение. За мнозина по-тежко е душевното страдание: притеснението за обичния син, брат, любим, съпруг. Надеждата, че няма да ги сполети нещастие и ще се завърнат живи и здрави. Тъгата за това, че са попаднали в плен, че са ранени, че може да се приберат в родината си инвалиди или болни. Загиналите с геройска смърт оставят след себе си трагедията на стотици хиляди опечалени.“ – се казва в информацията на Унгарския културен институт в София.

 Снимките в изложбата са представени в 10 теми, всяка от които е свързана с преживяванията на унгарските жени по време на войната: Очаквания, Сбогуване, Липсваш ми…, Любопитство, Грижа, Работа и обучение, Лишения, Морал, Стари и нови мъже, Траур. Пояснителните текстове към фотосите помагат да се навлезе в епохата, да се научи повече за нея чрез образите на непознати, но напълно реални хора.

Изложбата „И (жени)те са герои“ показва духовната сила и всеотдайността на унгарките. Анонимните женски лица от фотографиите са далеч от героичните пози, но реално са въплъщение на героизма, който по време на война може да се прояви не само на бойното поле.

Още снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu