УНИЦЕФ: Не е достатъчно само да сме шокирани от трагедиите с децата бежанци

Публикувано:
10:26ч / 04.09.2015г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0

Изявление на изпълнителния директор на Детския фонд на ООН Антъни Лейк по повод кризата с децата бежанци и мигранти в Европа:

Ню Йорк, 3 Септември 2015 – “Съкрушителни кадри на детски тела, изхвърлени от морето по бреговете на Европа… Хора, задушени в багажниците на камиони, докато прекосяват граници… Деца, които биват прехвърляни през телени заграждения от доведените си до крайно отчаяние родители…

Свидетели сме на задълбочаване на кризата с бежанците и мигрантите в Европа и това е предпоставка тези шокиращи кадри да не са последните, които ще видим как рикошират със страшна сила в световните медии и в социалните мрежи.

Но не е достатъчно светът да бъде шокиран от тези кадри – шокът трябва да бъде последван от също толкова силни и решителни действия. Нека на всички е ясно едно – бедственото положение на тези деца нито е по техен избор, нито е в техния контрол. Те се нуждаят от закрила! Те имат правото на закрила!

Ето защо Детският фонд на ООН настоява правителствата спешно да предприемат следните мерки:

  1. Защитете тези деца чрез осигуряването на основните услуги, от които те имат спешна необходимост – здравна грижа, храна, емоционална подкрепа и образователни дейности, както и подслон, който да предотвратява раздялата на децата бежанци и мигранти от техните семейства;
  1. Изпратете в пограничните райони и зоните на концентрация на бежанци и мигранти обучени специалисти по закрила на детето, за да осигурят нужната подкрепа за децата и техните семейства;
  1. Продължете и засилете още повече издирвателните и спасителни операции – не само по море, но и по суша, тъй като миграцията на семейства и общности става все по-интензивна – и направете всичко по силите си, за да предотвратите случаите на експлоатация или насилие над децата бежанци и мигранти;
  1. Съобразявайте се винаги първо с най-добрия интерес на децата при взимането на всякакви решения и предприемането на всякакви действия, които ги засягат пряко или косвено – включително в случаите, в които се разглежда даването на статут или убежище.

Сърцата ни скърбят за семействата, които загубиха децата си – по вода, на сушата и по границите на Европа. И тъй като дебатите за тази криза стават все по-политически, призоваваме никога да не забравяме, че в същността си това е един преди всичко дълбоко хуманен проблем. Мислете за децата! Мислете за мащабите на тяхното страдание.

Най-малко една-четвърт от хората, търсещи убежище в Европа, са деца. През първите 6 месеца на 2015 г. над 106 000 деца са потърсили убежище в Европа.

И никога не бива да забравяме, че зад статистиката стоят конкретни човешки съдби с тяхното страдание, което принуждава семействата и децата да бягат от война и да търсят солидарност и спасение в Европа. Ужасяващите конфликти, като този в Сирия, вече принудиха около 2 милиона деца да напуснат страната си. Само краят са конфликтите е в състояние да сложи край и на страданията на толкова много хора“.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

Източник: UNICEF