Картини и песни в Дома на Европа

Публикувано:
07:51ч / 08.09.2015г
Брой прочитания:
2 807
Брой коментари:
0

Домът на Европа на ул. „Раковски“ 124 в София откри сезона след лятната ваканция с изложба живопис на художника Иван Яхнаджиев. При откриването й певецът Христо Паскалев-Паскал изпълни няколко италиански песни. Италианската нишка в събитието има няколко основания. Художникът от години, та и до днес, е свързан с Италия. Още по времето, когато българите можеха да пребивават в страните от ЕС за период не по-дълъг от 3 месеца, художникът посещавал редовно сина си Александър, който учел в Перуджа. В този италиански град станало и задочното запознанство на художника с певеца Паскал, защото в студенстката менза звучали записи на канцонети. Посетителите на мензата много ги харесвали и за Иван Яхнаджиев било голяма радост след време да разбере, че изпълнителят е негов сънародник. После се срещнали и на живо и имат не един съвместен артистичен проект.

Творческата съдба на художника продължава се движи по оста София-Рим и обратно, защото тук той преподава в Националния учебен комплекс с лицей за изучаване на италиански език и култура – Горна баня, а в италианската столица работи синът му. Може би този постоянен маршрут между две страни, в които има много слънце, е причината представените картини на Яхнаджиев да са изпълнени с ярки багри и светлина.

„Това е една от най-пъстрите и слънчеви изложби, които сме имали тук!“ – каза при откриването директорката на Информационния център на Европейския съюз Мария Герганова.

„Намирам нещо общо между неговата палитра и моята“ – констатира израелската художничка с български корени Ривка Узиел, за чиято изложба в галерия „Сердика“ сайтът ни вече ви информира.

Макар и в самото начало на есенния сезон, когато не всички са се прибрали в София след ваканцията, събитието уважиха много представители на артистичните среди. От Цена Бояджиева, внучката на голямия ни живописец Златю Бояджиев, научихме, че в края на годината тя организира друга изложба на Иван Яхнаджиев – няма да бъде бодиарт, с който художникът се прочу още преди 25 г., а нещо не по-малко провокативно. Засега го запазваме в тайна.

Колкото до бъдещите творчески изяви на другия участник във вчерашното събитие, певецът Паскал, в момента той подготвя своя дванадесети албум с италиански канцонети, както и концерт-спектакъла „Любов по италиански”. Само преди броени дни излезе и дискът на изпълнителя „Шлагерите на Европа”, който съдържа шлагери от 15 европейски страни.

Вчера Паскал отново доказа умението си да създава настроение с изпълненията си и вдъхнови някои от присъстващите да затанцуват – подходящ финал за откриването на изложба с картини, от които струи светлина и позитивна енергия.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Източник: www.evropaworld.eu