Урсула фон дер Лайен за Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, 2021 г.

Публикувано:
11:17ч / 27.01.2021г
Брой прочитания:
131
Брой коментари:
0

Изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста:

„На 27 януари отбелязваме 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ и отдаваме почит на милионите еврейски жени, мъже и деца, както и на всички други жертви, сред които стотици хиляди роми и синти, убити по време на Холокоста.

Антисемитизмът предизвика Холокоста, но, уви, не изчезна с освобождаването на нацистките концентрационни лагери.

Обезпокоена съм да видя отново засилена омраза към евреите в Европа и извън нея. Обстановката на пандемия подхранва появата на конспиративни теории и дезинформация, често насърчаващи антисемитски послания. Свидетели сме на тревожно разрастване на изопачаването и отричането на Холокоста.

Не трябва никога да забравяме.

Тъй като възпоменателните места са затворени поради пандемията, a броят на оцелелите намалява, трябва да намерим нови начини да запазим спомена жив.

Тъй като в социалните мрежи се разпространяват конспиративни митове, трябва да възпитаваме младото си поколение в нетърпимост спрямо антисемитизма.

Тъй като се разпространява дезинформация, органите, социалните платформи и ползвателите трябва да работят заедно, за да гарантират, че историческите факти не се изопачават — онлайн и офлайн.

Фактите имат значение. Историята има значение. Решени сме да спечелим тази битка.

Европа процъфтява, когато нейната еврейска общност и другите малцинства могат да живеят в мир и хармония.

Ето защо по-късно тази година ще представим стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот в Европа.“

Контекст

През 2021 г. Комисията ще представи стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот за подкрепа на държавите от ЕС и гражданското общество в борбата им срещу антисемитизма. Паметта на жертвите на Холокоста ще остане основен стълб на усилията да се гарантира, че никога няма да забравим нашата история.

С европейската законодателна рамка се гарантира защита от насилие, дискриминация и прояви на враждебност, мотивирани от антисемитизъм, и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.

През 2005 г. 27 януари беше определен за международен възпоменателен ден в памет на жертвите на Холокоста с Резолюция (60/7) на Общото събрание на Организацията на обединените нации относно отбелязването на паметта на жертвите на Холокоста. На 27 януари 1945 г. съюзническите сили освобождават концентрационния лагер на смъртта „Аушвиц-Биркенау“.

С резолюцията всяка държава — членка на ООН, се призовава да зачита паметта на жертвите на Холокоста и да насърчава разработването на образователни програми по история на Холокоста за предотвратяване на бъдещи актове на геноцид. В нея се призовава за активно опазване на обектите на Холокоста, служили за нацистки лагери на смъртта, концентрационни лагери, лагери за принудителен труд и затвори.

За повече информация

Дейности на ЕС за борба с антисемитизма

Снимката към публикацията на сайта ни е от 27 януари 2019 г., когато около 50 оцелели от концлагера Аушвиц се събраха в мемориалния комплекс „Аушвиц-Биркенау“, за да отбележат 74-годишнината от освобождаването на концлагера.

Източник: Представителство на Европейската комисия