„В къщата на бащата“ – магическа сага в духа на Маркес

Публикувано:
08:48ч / 04.12.2015г
Брой прочитания:
317
Брой коментари:
0

Семейна сага в стилистиката на магическия реализъм на Габриел Г. Маркес и в най-добрите традиции на испанската проза е романът „В къщата на бащата“ (изд. „Персей“), дело на един от големите съвременни испански автори – Кабалеро Боналд. Произведението е спечелило Националната награда за литература на Испания. А самият автор получава литературната награда „Сервантес“ (2012) заради цялостното си творчество, „което обогатява испанското литературно наследство“.

Духовникът Исмаел претърпява един на пръв поглед случаен инцидент – подхлъзва се на стъпало пред параклиса, пада и ударът в ръба го оставя ням и неподвижен, прикован към инвалидния стол. На базата на това, което изглежда като любопитен анекдот, започва хрониката на три поколения от един семеен клан – Ромеро-Барсена, посветил се на бързо развиващата се по това време винарската индустрия. Тръгвайки от нищото, те ще успеят да достигнат до най-високите нива на икономическото и социалното могъщество. Сред слънчевата атмосфера на Андалусия Ромеро-Барсена се борят за любов, престиж и просперитет, а напрегнатите събития в живота им се вплитат със социалната, политическата и етичната реалност на ХХ век. Но историята за възхода им е и хроника на моралния упадък на някои от тях.

caballero--644x362Почти 90-годишният Хосе Мануел Кабалеро Боналд  (р. 1926) е една от най-забележителните фигури в днешната испанска литература. Писател и поет, той си изгражда ювелирен литературен стил, сродяващ го с магическия реализъм на Габриел Гарсия Маркес. Носител е на многобройни литературни награди. Има кубински корени. Изучава философия и филология в университета на Севиля, след това мореплаване и астрономия в Кадис. Работил е като преподавател в Богота и си е сътрудничил с Камило Хосе Села. Автор е на 5 романа, 23 поетични книги, спомени, есета и публицистика. Признат е за един от стълбовете на съвременната испанска проза. Романът „В къщата на бащата“ е сред неговите шедьоври. През 1998 г. основава фондация „Кабалеро Боналд“, насърчаваща изследването на испанската литература от ХХ век и в частност „Поколението на 50-те“, към което принадлежи писателят. Седалището на фондацията е активен културен център и има постоянна експозиция за живота и творчеството на Хосе Мануел Кабалеро Боналд.

 

Хосе Мануел Кабалеро Боналд

„В къщата на бащата“

ISBN 978-619-161-080-8

320 стр., 12.99 лв., изд. Персей

съвременен роман, испански

превод Румен Руменов