Романът „Време за живот“ на Маркос Хиралт Торенте

Публикувано:
13:55ч / 04.12.2015г
Брой прочитания:
352
Брой коментари:
0

В превод на български (дело на Румен Руменов) излиза най-значимата книга на Маркос Хиралт Торенте – автобиографичният роман „Време за живот“, който спечели Националната награда за литература на Испания (2011), както и италианската награда „Стрега“ (2014), за която финалисти бяха българският писател Георги Господинов и финландската знаменитост Роса Ликсом.

„Време за живот“ е вълнуващ и дързък автобиографичен роман за драматичната връзка между баща и син, за тъжните моменти и опасните кръстовища в живота. Една смела и красива изповед, за която четящите хора по света говорят.

Художник бохем, бащата напуска съпругата и невръстния си син, за да води свободен живот. Майката обгрижва детето си емоционално и психически, но отсъстващият баща хвърля тежка сянка върху живота на момчето. Липсата  му се отразява върху мисленето и душевния свят на сина, повлиява и гледната му точка към света.

Години по-късно, когато бащата се разболява тежко и му остават две години живот, синът е този, който му се отдава всецяло, пренебрегвайки дори собственото си семейство. В изтичащото време за живот двамата връщат лентата назад и преосмислят пътя, който са изминали, обременен от вината им един към друг. Бащата си дава сметка, че е могъл да бъде по-добър художник, човек и баща. Под угрозата на смъртта синът подлага на преоценка недоволството, упреците и угризенията си и на тяхно място идва удовлетворението, че е сторил всичко за най-близкия си човек.

Страниците на тази много лична книга са пропити от една огромна любов – към бащата, който е липсвал през една голяма част от живота на сина…

giralttorrenteуМаркос Хиралт Торенте е роден в Мадрид през 1968 г. в семейство на хора, свързани с изкуството (баща му е известен художник, дядо му – писател). Завършва философия в Автономния университет на Мадрид. Литературният му дебют е през 1995 г. със сборника разкази „Разбери ме“. През 1999 г. е признат за един от най-обещаващите автори на Испания, когато събира овациите на критиката и печели с „Париж“ награда „Хералде“ за роман, а със сборника разкази „Нищо не се случва самò“ – награда „Фурест и Рока“. За следващия си сборник разкази, „Краят на любовта“, получава международната награда за литература „Бреве Рибера дел Диего“. Световният му триумф идва с романа „Време за живот“ (2010), преведен на много езици, а вече и на български в издание на „Персей“.

Световно признатият испански писател Маркос Хиралт Торенте пристига в България, за да вземе участие в Софийския международен литературен фестивал, който се провежда в рамките на Панаира на книгата. Събитието с него е на 11 декември (петък), от 18 ч. в Мраморното фоайе на НДК (втори етаж). Модератор на разговора ще бъде проф. д-р Симеон Хаджикосев. От 17.30 ч. писателят ще дава автографи на намиращия се в близост щанд № 210 (втори етаж, запад) на издателите си от „Персей“.

На 12 декември (събота), от 13 ч., отново в Мраморното фоайе на НДК, ще протече разговор с участието на Маркос Хиралт Торенте и Георги Господинов.

 

Източник: ИК "Персей"