В София бе отбелязана 196-годишнината от независимостта на Бразилия

Публикувано:
07:19ч / 13.09.2018г
Брой прочитания:
473
Брой коментари:
0

На прием в посолството на Бразилия в София беше отбелязан нацоналният празник на страната, свързан с годишнината от обявяването на независимостта й на 7 септември 1822 г. За съжаление броени дни преди празника пожар опустоши Националния музей в Рио де Жанейро.
„Днес нямаме настроение за празненства – каза в началото на приветствието си към гостите на приема Н.Пр. г-жа Ана Мария Сампайо Фернандес, посланик на страната у нас. – Бразилия претърпя неизмерима загуба, тъй като нейният най-стар и най-важен исторически и научен музей беше унищожен и по-голямата част от неговия архив от 20 милиона експоната бе изгубен. През юни т.г. бразилският Национален музей завърши 200 години. Сградата му служи като резиденция за португалското кралско семейство между 1808 г., когато то бяга от Европа, за да избегне заплахата от наполеоновата хегемония, до 1821 г., когато португалският крал Жуау се завръща в Лисабон. В този дворец, на 2 септември – същият ден, в който той бе изпепелен 196 години по-късно – през 1822 г. императрица Леополдина събира Държавния съвет и подписва като регент Указа за независимост на Бразилия. На 7 септември императорът, който е извън столицата, получава посланието й и обявява независимостта.
Дворецът е дом на бразилското императорско семейство от годината на независимост до 1889 г. Той е домакин на Републиканската учредителна асамблея през следващите три години. През 1892 г. е обявен за седалище на Националния музей, който приютява колекцията, създадена през 1818 година.“

„От друга страна, през 2018 се навършват 130 години от подписването на 13 май 1888 г. от принцесата регент Изабел на закона, който премахва робството в Бразилия. Законът е наречен „Златен“ заради неговото значение за прекратяването на тази отвратителна практика. Одобрението му увенчава националната кампания за премахване на робството, започнала през 1870 г., чиито ценности са възприети от принцесата, дъщеря на крал Педро II. Принцеса Изабел е първата бразилска жена, която става член на Сената, благодарение на разпоредбите на Конституцията от 1824 г., и първата жена, която действа като държавен глава на американския континент. Като регент на баща си тя упражнява либерално влияние в три случая. Убедена аболиционистка, тя се бори за одобряването на закона, който освобождава новородените роби 17 години преди премахването на робството. Исабел финансира със собствени средства освобождаването на десетки роби. Тя подкрепя финансово и селището Леблон – отдалечено място в столицата, където робите, избягали от плен, се крият от властите и организират самоуправляваща се общност. На това място растат бели камелии и цветето става символ на премахването на робството.
Цената, която императорското семейство плаща за действията на принцесата е висока – около година и половина по-късно е обявена Републиката.“

По-нататък в словото си Н.Пр. г-жа Ана Мария Сампайо Фернандес се спря и на отличните отношения между Бразилия и България – традиционно приятелски и в дух на сътрудничество:
„От 2016 г. насам сме подписали двустранни споразумения в областта на социалното осигуряване и научното и технологичното сътрудничество. Продължаваме преговорите за бъдещи споразумения в областта на образованието и съдебното сътрудничество.
През последните две години посолството организира и подкрепи множество инициативи за популяризиране на бразилската култура в България в областта на класическата и популярна музика, балет, литература и кино. В тази връзка бих искала да спомена партньорството между посолството и културния институт „Зенон Барето“ – под ръководството на международния му председател Нара Васконелос, в София от 21-ви до 28 октомври ще се проведе третата бразилска седмица на киното и културата. Тазгодишното събитие ще се съсредоточи върху африканския компонент на бразилската култура. Под бича на робството процъфтява силното влияние, което обогатява нашата култура, допринася за формирането на нашата нация и за изграждането на нашата национална идентичност.“

Накрая Н.Пр. г-жа Ана Мария Сампайо Фернандес изрази надеждата, че Националният музей ще се възроди от пепелта.

Повече  снимки от приема може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Словото на Н.Пр. г-жа Ана Мария Сампайо Фернандес беше любезно предоставено на сайта от посолството на Бразилия в София.

Източник: www.evropaworld.eu