Възпоменателна изложба на Мила Милчева „Прозорец към душите“

Публикувано:
23:27ч / 17.11.2015г
Брой прочитания:
679
Брой коментари:
0

На 19 ноември т. г. в софийската галерия „Тауерс Галери” в сградата на „София бизнес Център” се открива възпоменателната изложба „Прозорец към душите” на художничката Мила Милчева (1934-2014). Тя завършва Художествената академия в София през 1961 г с диплом „отличен с похвала”. До 1968 г. печели конкурси и осъществява проекти за украса (монументална керамика) на архитектурни обекти в България – например на спортната зала и текстилния комбинат в Хасково, – за които получава награда на Съюза на архитектите в България (1967). От 1969 г. живее и работи в Мюнхен (Германия). Първата си самостоятелна изложба (живопис и графика) на немска земя прави през 1971 г. в Ербах. През 1974 г. печели голям международен конкурс на мюнхенската градска община за украса (стенопис) на новопостроено начално училище, обявено впоследствие за най-красивото в цяла Бавария. През 1981 г.отново след конкурс й е поверена стенописната украса на болница в мюнхенския квартал Богенхаузен. Въпреки че през тези години тя се изявява с монументалните си изяви, нейна слабост си остава живописта.  Родената в България художничка прави впечатление на чуждестранната публика и с това, че има силно чувство за подбрана цветна композиция, повлияно от народното изкуство в нейната родина. В картините й сякаш са се съюзили повеите на античността, обогатени с тракийското, римското и византийското наследство. Изразената цветова хармония е важен фактор в картините й. Тя търси нови пътища в портретната живопис, която заема основно място в творчеството й. Стреми се със средствата на нашето време и върху основата на съвременното мислене да отиде далеч извън общоприетите норми за класическия портрет. Ярка изява на новия й стил са изложените  на Общогерманските общи художествени изложби  Кунст-89 и Кунст-90 в известната мюнхенска галерия Хаус дер кунст картини Das Mädchen mit den goldenen Augen (Момичето със златните очи) и  Mila mit Messlatte (Мила с латата за измерване). С новаторския си дух и изящна изработка те предизвикват фурор, като критиката ги определя като „монументална портретна живопис” (размерите им са приблизително 2,50X1,50 м)  и „портретни композиции”. Магическите очи в тези портрети сякаш проникват дълбоко в душата и те карат да правиш своя житейска равносметка. А с латата за измерване в автопортрета си авторката като че премерва както себе си, така и целия свят.  Междувременно Мила започва да използва и смесена техника, при която по подобие на старите майстори включва в работите си златен варак. Създава творби с маслени бои и злато, както и златен варак върху дърво, както е при иконите.

ПРОЗОРЕЦ КЪМ ДУШИТЕ е една изложба, където от една страна могат да се видят портрети, които отиват отвъд представата за класическите образци,а от друга  страна, са показани  и малки картинки – илюстрации към детската THE OWL BOOK (Книжката на бухала), плод на дългогодишното приятелство и творческо сътрудничество между художничката и световноизвестния славист и българист професор д-р Томас Бътлър (1929-2014) от Харвард, по чийто кратки стихчета на английски език са изобразени своеобразните портрети на героите животинки в нея. Те са като прозорец към детската душа. Кой в наши дни рисува илюстрации с маслени бои? Тези картинки са вдъхновени от стенописните пана от украсата на модерното училище в Мюнхен, за което вече стана дума. А Книжката на бухала (издателство Безсмъртни мисли, София, 2000 г.), като образец за изящна илюстративна и полиграфическа изработка, заема място и във  витрините на мюнхенския замък Блутенбург , където се намира най-голямата детско-юношеска библиотека в света.

От 1968 г. до края на живота си Мила Милчева е доцент, преподавател по живопис, стенопис, рисуване и портрет във Фолксхохшуле (своеобразен Свободен университет) в Мюнхен, като през 2012 г. е отличена със „Златната игла” – награда за дългогодишна, изключително ползотворна педагогическа дейност. Нейните портрети (особено детски) красят десетки домове в Германия и други европейски страни. Тя е дългогодишен член на Съюза на свободните немски художници и е включена в различни издания на енциклопедичните справочници „Ху из ху” за най-известните личности в областта на културата и изкуството в новата си родина.

Ето какво казва Мила Милчева за своето творчество: Изкуството ме води в света на красотата и хармонията – там, където царува Доброто. В творбите си се ръководя от чистата линия, здравата форма и греещите багри. Чрез картините си аз предавам моя свят и на хората. Такова е посланието ми за Любовта.   

Повече от 40 години Мила Милчева живя под медния купол на една над стогодишна сграда, типичен архитектурен югендщил,  в прочутия мюнхенски квартал Швабинг, център на изкуствата и на местната артистична бохема. Домът й бе едновременно и нейно ателие, и малък български фолклорен музей, чрез който тя винаги бе обиколена от родните багри. Тук често идваха мнозина от нейните студенти, които с течение на годините бяха станали най-близките й приятели. Така неусетно угасна и животът й, който тя изцяло посвети на изкуството и любовта към хората, засвидетелствала я почти до сетния си дъх, водейки заниманията със студентите си. След нея останаха творбите й – силни, новаторски, непреходни …

Асен Милчев