Световен форум на демокрацията в Страсбург

Публикувано:
13:12ч / 19.11.2015г
Брой прочитания:
432
Брой коментари:
0

От 18 до 20 ноември в Страсбург се провежда Световният форум на демокрацията. Вече за четвърта година Форумът, организиран от Съвета на Европа в партньорство с Европейския парламент, регион Елзас и община Страсбург,  събира политически лидери, експерти, представители на гражданския сектор и на медиите,  за да обсъждат въпроси, свързани с демокрацията в света. През тази година темата е „Свобода и контрол – в търсене на демократичен отговор“.

Вчера събитието беше официално открито от Турбьорн Яглан, генерален сектетар на Съвета на Европа, Ролан Рис, кмет на Страсбург, Лилия Мерабе, зам.-председател на Регионалния съвет в Елзас. С минута мълчание беше отдадена почит на жертвите от атентатите в Париж на 13 ноември.

„Терористите искат да ни притеснят и да ни разделят. Ние трябва да правим обратното: да се борим и да се обединяваме“ – каза в словото си при откриването Харлем Дезир, държавен секретар на Франция по европейските въпроси.

В емоционалното си слово г-жа Мишел Жан, генерален секретар на Международната организация на франкофонията, подчерта: „Ние не сме свидетели на сблъсък между цивилизациите, а само на битка между две различни визии за човешкото развитие – едната е деструктивна, а другата се основава на конструктивността и прогреса“. Тя припомни, че франкофонията винаги е подкрепяла културнато и езиково многообразие и ще ги отстоява в името на по-оптимистичната представа за света.

Най-често повтаряното предупреждение от страна на повечето участници във вчерашните дискусии беше да не се пораждат  антимюсюлмански настроения. „Ислямът е религия на мира, той не бива да бъде свързван с жестокостта на атентатите“ – призова от трибуната на Световния форем на демокрацията носител носителката на нобелова награда за мир за 2011 г. йеменката Тауакол Карман.

„Да повдигнем воала на страха – да изградим доверие между различните общества“ – беше друга тема на вчерашните дискусии, която може да се приеме като послание към цялото човечество.

Автор: Гергина Дворецка

 

Източник: www.evropaworld.eu