Втора вечер на мароканската поезия

Публикувано:
10:25ч / 15.11.2018г
Брой прочитания:
405
Брой коментари:
0

За втори път през тази година фондация „Европа и светът“ с подкрепата на посолството на Кралство Мароко у нас организира Вечер на мароканската поезия. Тя ще се състои на 20 ноември, вторник, в Клуб Журналист“, ул. „Граф Игнатиев“ 4, от 18 ч. Събитието ще бъде под патронажа на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас.

Първото по рода си такова събитие в България се проведе на 1 юни т.г. в резиденцията на Н.Пр. г-жа Ел Мидауи. Тогава в него се включиха пристигналите за случая специални гости Надя Якин – поетеса и журналистка, живееща в Германия, председател на Мароканско-германската асоциация за култура и интеграция, и живеещата в Рабат Назиха Ал Мунтасир – поетеса, художничка и моден дизайнер. Литературното четене беше последвано от ревю на кафтани по нейни модели. Събитието на 1 юни се състоя в по-ограничен кръг поради по-официалния му характер, на него присъстваха представители на дипломатическия корпус.

Втората Вечер на мароканската поезия е насочена към по-широка аудитория и акцентът ще бъде изцяло върху литературата. Ще прозвучат стихове от съвременни марокански поети, пишещи на арабски и френски език, в превод на Хайри Хамдан – поет, писател, преводач, носител на тазгодишната награда „Перото“ за преводна литература от български на чужд език, и Гергина Дворецка – поетеса, журналистка, председател на фондация „Европа и светът“. Стихотворенията ще бъдат прочетени на оригиналния език и в българската им версия със специалното участие на актьорите Ива Караманчева и Георги Михалков.

Поетът Иван Христов ще сподели свои впечатления от Международен форум на поезията в град Сафи, Мароко, където беше удостоен с почетната награда „Културата е убежище за човечеството“. Присъстващите ще имат възможност да чуеят и негови изпълнения на кавал, с които се е представил и на мароканския поетичен форум.

В края на Вечерта гостите ще могат да опитат прочутия марокански ментов чай.

Събитието във Фейсбук

Източник: www.evropaworld.eu