Виенският дух се пренесе в София

Публикувано:
12:20ч / 17.02.2017г
Брой прочитания:
247
Брой коментари:
1

Дните на Виена в София приключиха на 14 февруари с дегустация на виенско вино и музика на живо с квартет “Атензам” в атмосфератана типична виенска винарна. Присъстваха посланикът на Австрия у нас, Н.Пр. Роланд Хаузер, гости от община Виена, сред които Томас Рандл, първи председател на Виенския общинския съвет, който поднесе привестствие. Ирина Симова, ръководител на Ойроком ПР, организатор на поредицата от събития в рамките на Дните, обърна внимание на факта, че австрийската столица не само има собствена изба, но има лозарски масиви, където се отглежда гроздето за виенското вино. Още снимки от заключителното събитие може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Това беше красивият финал на поредицата от събития в Дните на Виена в нашата столица. Освен инсталацията във форма на сърце, от която се сипеха фавли, и атрактивното ретро трамвайче, което возеше безплатно столичани и по време на пътуването те научаваха повече за австрийската столица, програмата включваше и два форума.

Томас Райндл Снимка: Ойроком ПР
Томас Райндл
Снимка: Ойроком ПР

На 13 февруари в София се проведе културен форум с акцент музейното дело. Форумът бе открит от председателят на Общинския съвет на Виена Томас Райндл и от кмета на София Йорданка Фандъкова. Виена се гордее с културно-историческото си наследство и в същото време винаги е готова да го сподели с други градове. Сред темите, представени и дискутирани на форума, беше опазването и съхраняването на историческия център на градовете и опита на Виена с обекти, включени в Списъка на светоното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2001 г. и историческият център на Виена става част от този списък, а  в него се намират катедралата „Св. Стефан“, дворецът „Хофбург“, сградата на виенската Щатсопера, бароковата църква „Карлскирхе“, сградата на кметството и още много други паметници и музеи, които си заслужават да бъдат видени. В близост до операта е паркът „Фолксгартен“ с паметника на великия Моцарт, парламентът със статуята на гръцката богиня  Атина Палада и може би най-известният немскоезичен театър – Бургтеатър.

Виенският музей за история на града  и Домът на музиката показаха иновативни начини и форми за управление на музеите. Директорът на виенския Дом на музиката, Симон Пош, представи необичайния интерактивен музей, който той ръководи вече близо 15 години. Домът е създаден през 2000 г. и е напълно уникален по форма и съдържание за времето си. Това не е традиционният музей, където посетителят е само наблюдател. Там всеки може да подбере сам нещата, които го интересуват или които будят любопитството му, да експериментира със звуците или даже да дирижира Виенската филхармония. Онова, което го отличава от традиционните музеи, е експерименталното начало и това че в него всичко може да се пробва.

Със своите художествени и исторически сбирки музеят на град Виена показва развитието на града през вековете. Основната сграда на „Карлсплац“ е съпътствана от много филиали, най–важните от които са вила „Хермес“ и домовете на известни музиканти, живели и работили във Виена. Единствено тук може да се види очарователната смесица от изкуство и история, разположена на три етажа, от новокаменната епоха до средата на XX век. Сензационните археологически находки от римския военен лагер “Виндобона”, оригинално запазени витражи и значими пластики от “Щефансдом”, между които и прочутите княжески статуи са сред най–ценните експонати. Оръжия и други военни съоръжения от Виенския арсенал, както и артефакти от турско–австрийските войни, са свидетели на многобройните стълкновения през вековете. Най–старите планове на Виена и картини с изгледи от града говорят за неговото развитие от обикновен средновековен град до столица и резиденция на императори. Музеят разполага с възхитителни примери на барокова живопис. Сред атракциите на музея са два големи модела на града преди и след разрушаването на крепостните стени на града и построяването на улица „Рингщрасе“ на тяхно място. Периодът около 1900 г. е представен с картините на Густав Климт, Егон Шиле и произведенията на прочутите Виенски ателиета.

Седем поредни години Виена е отличавана като най-добрия град за живеене в света и заема челното място в престижната класация на „Мърсър“ за град с най-добро качество на живота. Австрийската столица печели точки най-вече заради жилищните условия и обществения транспорт, но също и заради голямото разнообразие от ресторанти.

Значение имат и възможностите за свободното време като театри, кина, спорт, а също така екологичната ситуация в града – от зелените площи до чистотата на въздуха. Зелените площи заемат над 50% от общата територия на града и по отношение на околната среда Виена е град-образец.

Ангелика Винклер Снимка: Ойроком ПР
Ангелика Винклер
Снимка: Ойроком ПР

На провелия се на 14 февруари в София форум „Градове на бъдещето“ виенски експерти представиха иновативни концепции и решения за планиране на зелените пространства. Целта е  създаването на зелени площи в близост до жилищните райони и на големи зони за отдих в покрайнините на града.

От няколко години във Виена действа рамковата стратегия „Смарт сити Виена“.  Целта на стратегията, която е разработена до 2050  г. е осигуряването на най-добро качество на живот за всички виенчани при възможно най-щадящо използване на ресурсите. Климатичната промяна и драстичният недостиг на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, са най-големите глобални предизвикателства за следващите десетилетия. Най-голямото предизвикателство пред Виена през следващите години със сигурност ще бъде динамичното увеличаване на жителите на града с около 25 000 души годишно. През следващото десетилетие тя ще се превърне в двумилионен мегаполис, а през следващите 25 години се очаква в нея да живеят три милиона души. Това ще доведе до увеличаване на търсенето на енергия, ще повиши необходимостта от изгодни и едновременно с това подходящи жилища, както и потребността от надеждни транспортни концепции. Заедно с модернизирането на града австрийската столица продължава да се гордее със зелените си площи, които с право я нареждат сред най-зелените градове в света.

В  момента в австрийската столица има 280 големи парка и общо над 2000 паркови пространства. Статистиката показва, че на всеки живеещ се падат 120 кв. м зелени площи. Градът има 18 защитени зони на площ около 15 000 хектара.

Общо около 31% от общата площ на Виена са защитени. Най-голямата защитена зона е зоологическа градина „Лайнц“, почти толкова голям е делът на Виена в Националния парк „Донауауен“ – около 5,5% от общата част. Най-известната защитена зона на Виена, защото е и част от все по-популярния в международен аспект градски маратон, е Пратерът. Намира се в средата на града и е част от 7500 хектара гори, с които градът разполага и където има около 80 ендемични животни и растения, споменати в „Програма за защита на видовете и жизнените пространства“.

Зеленината във Виена е навсякъде – даже по сградите. Тези зелени оазиси в градската среда са подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата. Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по “Чистота”, осъществен преди няколко години. На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м, където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения.

Още по темата в сайта ни:

Послание за любов от Виена към София

Ретро трамвай вози безплатно из София

Дните на Виена в София 2017 започват!

Източник: Ойроком ПР и www.evropaworld.eu